Bestrating kiezen voor uw tuin
Bestrating is onmisbaar in elke tuin. Bij het ontwerp van je tuin wordt rekening gehouden met de functie waarvoor je je tuin het meest gebruikt: houd je van lang tafelen, barbecueën in zomer en winter, dan heb je een ruim terras nodig. Ook de praktische inrichting van de looprichtingen zullen in een ontwerp worden meegenomen. Onze tuinontwerper is ervoor opgeleid en heeft jarenlange ervaring in het kiezen van bestratingen en weet waar hij op moet letten. Je kunt jezelf hier wel goed op voorbereiden, zodat je duidelijk weet wat je mooi vindt. In deze blog geef ik je tips voor het kiezen van sierbestrating.
Waar moet je op letten bij het kiezen van tuinbestrating?
Wanneer je geen uitgesproken mening hebt over de materiaalkeuze in je bestrating, kies dan een neutrale kleur. Bestrating is immers geen modeverschijnsel wat je elk jaar aanpast. Wanneer je een goede keuze maakt en dit door vakmensen laat aanleggen, kun je er een groot deel van je leven plezier van hebben. De gemiddelde Nederlander verhuist een aantal keer in zijn leven, dus in principe kies je per verhuizing 1 keer een bestrating uit. Je kunt kiezen voor een basissoort, aangevuld door een andere soort. Met 2 of maximaal 3 soorten sierbestrating maak je je tuin interessant. Je kunt hier kiezen in 2 bij elkaar passende kleuren in verschillende formaten, of een contrasterende kleur. Grote grijze tegels gaan bijvoorbeeld heel mooi aangevuld met rode waaltjes.
Tuin bestrating ideeën
Om ideeën op te doen kun je rond gaan kijken in je omgeving, loop een rondje door de wijk om te bekijken wat je mooi vindt en waarom. Wil je een warme uitstraling kies dan warme tinten, zoals geeltinten, bruin- of roodtinten. Houd je meer van een strakkere koele uitstraling kies dan de richting van de grijstinten. Bij een tuincentrum of een bedrijf dat gespecialiseerd is in bestrating zijn voorbeelden van bestrating te bekijken, in verschillende soorten en combinaties.
Let bij de keuze van je bestrating ook op de kleur en stijl van je woning en of de bestrating hierbij past. Het formaat van de tegels geeft een ruimtelijk effect. Grote tegels laten bijvoorbeeld de tuin groter lijken. Wanneer je bestrating kleiner van formaat is, wordt het beeld in je tuin onrustiger door de hoeveelheid tegels en de naden doortussen die zichtbaar zijn.
Wanneer je een tuin in een specifieke sfeer wilt aanleggen, kies dan de tegels die passen bij de sfeer. Het legverband waarin de bestrating gelegd wordt heeft invloed op de sfeer. Een wildverband heeft bijvoorbeeld een knussere uitstraling. Andere verbanden waarin bestrating aangelegd kan worden zijn onder andere blokverband, elleboogverband, halfsteensverband, visgraatverband, keperverband of molenwiekverband.
Terras bestrating of opritbestrating
Voor je terras kun je gebruik maken van een bestrating tussen de 4 en 6 centimeter dikte. Op een oprit komt een zwaardere belasting van voertuigen. Houdt hier een dikte van minimaal 6 centimeter aan. De esthetische keuze die je vervolgens maakt kan nog alle kanten op, zeker voor het terras. Zorg er voor dat de ondergrond van de bestrating goed bewerkt is om verzakkingen, beschadigingen of losliggende tegels te voorkomen.
Soorten bestrating
Er is globaal onderscheid te maken in 4 soorten bestrating:
Beton
Beton is er in alle kleuren, formaten en afwerkingen. De kleuren verschillen van rood, geel, bruin, grijs en zwart tinten. Formaten van klein tot groot, waarbij de prijs hierin ook oploopt. Bij de afwerking kun je denken aan een verweerde look, of een houtlook. verschillende coatings die op de betontegels worden aangebracht hebben verschillende functies. Denk hierbij aan een vuilafstotende coating.
Gebakken bestrating
Van (Nederlandse) klei worden op hoge temperatuur tegels gebakken. Dit is een duurzame, kleurvaste optie met vaak een natuurlijke uitstraling. Gebakken bestrating is in diverse kleuren en formaten verkrijgbaar.
Natuursteen
Marmer, leisteen, graniet en hardsteen zijn soorten natuursteen. Per soort zitten er voor- en nadelen aan, de ene is bijvoorbeeld kleurvaster dan de andere. De uitstraling is natuurlijk, over het algemeen is dit een duurdere keuze.
Keramiek
Door productietechnieken komen er steeds meer keramieken tegels die geschikt zijn voor buiten. Het voordeel is dat deze soort kleurvast en krasvast zijn. Ze zijn eenvoudig schoon te maken.
Waterdoorlatende bestrating of water passerende bestrating is meer en meer in ontwikkeling. Door de toenemende hevige buien staat deze manier van bestrating in de belangstelling. Het doel is het begeleiden of tijdelijk ter plekke opvangen van hemelwater en dit afvoeren naar de ondergrond in plaats van in de riolering.
Onderhoud van je bestrating
Het onderhoud zal hem vooral zitten in de voegen tussen de tegels. Hoe kleiner je de tegel kiest, hoe meer voegen je tussen je bestrating hebt, hoe meer kans op onkruid. Dus houdt je absoluut niet van het uitvoeren van onderhoud in je tuin, kies dan voor grotere tegels. Hierbij kun je na het bestraten voegen met voegmortel, of laten voegen met voegmortel. Nog een tip voor het onderhouden van je tegels: nooit schoonmaken met hoge drukreiniging. Door het gebruik van de hogedrukreiniger beschadig je de toplaag van je tegels en krijg je het omgekeerde effect. Algen zullen meer houvast vinden op je beschadigde tegel en daardoor eerder meer dan minder verschijnen. Tegels reinig je met een biologische groene-aanslag-verwijderaar, of bijvoorbeeld groene zeep. Dit breng je aan op de tegels, in laten werken, afborstelen en vervolgens afspoelen met schoon water.
Aanleggen van bestrating
Het aanleggen van bestrating is zwaar werk en vakwerk, het is aan te raden om hiervoor een expert in te schakelen. Deze hebben naast de expertise en handigheid, hulpmiddelen waardoor ze razendsnel zijn en vakkundig werk leveren. Ben je op zoek naar een nieuwe bestrating of iemand die dit voor je aanlegt, neem dan vrijblijvend contact met ons op!
Geef uw tuin de aandacht die ze verdient.
Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vul dan snel ons contactformulier in en wij nemen contact met u op.