De invloed van het veranderende klimaat op bomen in de tuin

Wat een hitte, op moment van schrijven: 32 graden vandaag, begin juni 2023 en heel veel droogte.  

Het veranderende klimaat is één van de ontwikkelingen waar je als ontwerper, bij tuinaanleg en onderhoud rekening mee moet houden.  

Veel bomen hebben last van het veranderende klimaat. Bomen die zich in voorgaande jaren prima redden en makkelijk aan sloegen hebben het nu veel lastiger. Ook andersom, bomen die vroeger als zwakker gezien werden, staan er nu prachtig bij. Dit is het resultaat van de uiteenlopende weersomstandigheden, verhoogde temperatuur en extreme regenval of juist droogte.  

Het vraagt om een aanpassing van beplantingsplannen, en het onderhoud van de beplanting. Hierdoor zal ook het  aanbod van kwekers een verandering ondergaan. Andere factoren, zoals plagen en ziekten zorgen daarnaast voor een aanpassing in de keuze van beplanting. Denk hierbij aan de eikenprocessierups, essenziekte of de buxusmot.  

Wateroverlast en droogte 

Jonge boompjes hebben veel meest last hebben van de hitte en de droogte. Doordat er in het voorjaar van 2023 veel regen viel, is er veel blad aangemaakt, dat blad zorgt tijdens de hitte erna voor meer verdamping dan dat er opgenomen wordt. Uit zelfbescherming zie je als een reactie hierop dat het blad slap hangt, of zelfs afvalt.  

Het advies is om de watervoorziening en afwatering op orde te hebben, dit kan handmatig, of door middel  van een beregeningssysteem en door de boom op de juiste plek te zetten.  

Bemesting 

Een andere oorzaak waardoor een boom of plant niet goed aanslaat zou kunnen liggen in de voedselvoorziening. Doordat een boom of plant, zeker in de groei veel van de bodem vragen en in warme tijden nog meer energie gebruiken is het belangrijk om jonge bomen en planten van voldoende voedsel te voorzien. Voeding voor bomen is er in verschillende vormen, bijvoorbeeld vloeibare bladvoeding of organische bodembemesting. Let er hierbij op dat er niet te veel stikstof in de bemesting zit, dit veroorzaakt een te snelle groei, waardoor je groot en slap blad krijgt, wat dus weer sneller en meer vocht verdampt.  

Bomen die in gras staan, ontvangen minder voeding, omdat het gras veel voeding uit de bodem haalt. Dit is zeker in de eerste jaren een flinke concurrent is voor de boom. 

Bomen voor de toekomst 

De term klimaatbomen omvat de bomen die bestendig zijn tegen ons toekomstige klimaat. Ze kunnen tegen lange droogteperioden, dagen dat het warmer wordt dan 40 graden en natte winterperioden. Bomen zijn erg belangrijk voor een gezonde omgeving, door de volgende nuttige eigenschappen:  

  • Het produceren van zuurstof 
  • Het reduceren van Co2 
  • Behouden van ecosystemen  
  • Stabiliseren van de temperatuur 
  • Tegengaan van erosie 

Door tijdig rekening te houden met de aanplant en de juiste bomen op de juiste plek te zetten zorgen we voor een groene toekomst. Ook voor een tuinontwerper is het maken van de juiste keuze hierin belangrijk.  

Voorbeelden van toekomstbestendige bomen 

Qua soorten worden bijvoorbeeld beuken en fijnsparren minder geschikt voor het huidige klimaat, ze zijn onder andere gevoelig voor de zomerdroogte.  Een goede droogtebestendige soort is bijvoorbeeld de Gelditsia triacanthos ‘Skyline’ of ‘Sunburst (valse christusdoorn). Deze soort kan in de winter ook goed tegen natte voeten en is bestendig tegen een omgeving met luchtverontreiniging. Daarnaast heeft de boom ook esthetische waarde. Ook Quercus cerris (eiksoort) is een toekomstbestendige boom met droogtebestendige en vochtbestendige eigenschappen. Andere soorten met toekomstbestendige eigenschappen zijn Gymnocladus dioica (doodsbeenderenboom), Sophora japonica (honingboom), Acer campestre (Spaanse Aak) en Koelreuteria paniculata (chinese vernisboom) 

Hulp nodig? Neem dan contact op met ons, stel de vragen die u heeft, we helpen u graag!

Geef uw tuin de aandacht die ze verdient.

Benieuwt wat wij voor u kunnen betekenen? Vul dan snel ons contactformulier in en wij nemen contact met u op.

Vul hier uw naam in
Vul hier uw adres in
Vul hier uw woonplaats in
Vul hier uw telefoonnummer in
Waar gaat het over? *
Geef aan wat het onderwerp van uw bericht is
Laat hier uw bericht achter?
Bedankt voor uw bericht, wij gaan ermee aan de slag!
Oeps..Er is iets fout gegaan, probeer het nogmaals.
Bedankt voor uw bericht en de interesse in Florissant tuinen.
OEPS! Er is iets mis gegaan, probeer het opnieuw. Mocht het wederom niet lukken kun u contact opnemen per mail; sem@florissanttuinen.nl