Groene gevelbekleding

Denk je aan gevelbekleding, dan zal de eerste gedachte misschien een materiaal zijn, zoals metaal, aluminium, kunststof of hout. Maar er zijn ook hele toffe opties als je kiest voor een groene gevel. Een groene gevel, of verticale tuin heeft veel voordelen ten opzichte van andere soorten. Lees dit artikel verder en raak overtuigd van de toegevoegde waarde van een groene gevel. Een combinatie van groen en een materiaal is een modern en aansprekende optie. Ontdek de verschillende aspecten van gevelbekleding, van isolatie tot plantenkeuze, en raak overtuigd van de mogelijkheden.

Groene gevel

Een goed ontworpen gevel is niet alleen essentieel voor de uitstraling van een huis, maar het kan ook bijdragen aan energie-efficiëntie en duurzaamheid. Een groene gevel voegt niet alleen leven toe aan een gebouw, maar draagt ook bij aan een gezonder milieu. Ontdek de voordelen van groene gevels, zoals verbeterde luchtkwaliteit, isolatie, een bijdrage aan de biodiversiteit en de rol die ze kunnen spelen bij het verminderen van stedelijke hitte-eilanden.

Gevelisolatie

Gevelisolatie is van vitaal belang voor energie-efficiëntie. Een goed geïsoleerde gevel kan niet alleen het binnenklimaat optimaliseren, maar ook de energiekosten verlagen. Planten hebben een isolerende werking, doordat ze lucht vasthouden tussen de bladeren. Deze luchtlaag fungeert als isolator. In de zomer kan dit helpen om de warmte buiten te houden, terwijl het in de winter warmte vasthoudt. Door de schaduw die het blad geeft op de buitengevel wordt direct zonlicht tegengehouden, dit heeft met name in de zomer een verkoelend resultaat. Omdat planten een proces van transpiratie ondergaan, heeft dit een verkoelend en bevochtigend gevolg, wat de temperatuur verlaagd bij warmte. Daarnaast kunnen planten bijdragen aan akoestische isolatie, waardoor geluidshinder van buitenaf wordt verminderd. De waarde van isolatie is afhankelijk van de soort beplanting.

Gevelrenovatie

Met beplanting kun je op een simpele wijze de uitstraling van een gebouw veranderen. Het esthetische aanzicht wordt hierdoor verbeterd. Groen zorgt voor een aantrekkelijk contrast met harde materialen en architectonische structuren of elementen. Bij goed ontwerp hiervan ontstaat een gebalanceerde en aantrekkelijke uitstraling. Een ander voordeel is dat je kleine gebreken of onvolkomenheden met een plant snel, makkelijk en duurzaam verbergt.

Gevel panelen

Met een modulair systeem van panelen voor een plantenwand is eigenlijk altijd een groene toepassing mogelijk. Profielen worden gemonteerd op een achterwand. Aan de profielen worden cassettes voor de beplanting gehangen. De cassettes zijn voorzien van een geautomatiseerd irrigatie- en drainagesysteem, die zorgen voor een efficiënt waterverbruik en watervoorziening in de groene gevel. Ook in huis of kantoor is gevelbeplanting een hele gezonde verfrissende manier van gevelbekleding.

Gevelbeplanting

Het gebruik van gevelbeplanting als onderdeel van bijvoorbeeld een renovatie kan bijdragen aan duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Het bevordert de biodiversiteit, vermindert de behoefte aan kunstmatige koeling in de zomer, en draagt bij aan een groenere stedelijke omgeving. Planten kunnen de luchtkwaliteit verbeteren door het filteren van verontreinigende stoffen en het produceren van zuurstof. Bij groene gevelbekleding kan de integratie van beplanting een positief effect hebben op de algehele atmosfeer rondom het gebouw. Het toevoegen van groen aan de gevel kan ook de levenskwaliteit van bewoners verbeteren. Het creëert een aangenamere leefomgeving, vermindert stress en draagt bij aan het welzijn van de mensen die in en rondom het gebouw wonen of werken.

Planten voor een groene gevel

Afhankelijk van de ligging zijn verschillende klimplanten geschikt voor het bekleden van de gevel. Klimmers kunnen worden geplant in de volle grond, maar ook in geschikte bakken al dan niet met irrigatiesysteem is een mogelijkheid. Maak een keuze uit zelf hechtende klimmers, of soorten die geleid moeten worden. Bij deze laatste dien je te zorgen voor een structuur waar de planten zich omheen kunnen winden om omhoog te groeien.

Zelf hechtende klimmers

· Hedera helix (zon, halfschaduw, schaduw/ groenblijvend)

· Hedera hibernica (zon, halfschaduw, schaduw/ groenblijvend)

· Pyracantha coccinea (zon, halfschaduw/ groenblijvend)

· Hydrangea anomale petiolaris (zon, halfschaduw, schaduw)

· Parthenocissus tricuspidata ‘Veitchii’ (zon, halfschaduw)

Klimmers die geleid moeten worden

· Trachelospermum jasminoides (zon, halfschaduw/ groenblijvend)

· Clematis (zon, afhankelijk van de soort wintergroen)

· Vitis vinifera (zon)

· Lonicera henryi (zon, halfschaduw, schaduw, afhankelijk van de soort wintergroen)

· Actinidia kolomikta (zon, halfschaduw)

· Wisteria (zon, halfschaduw)

· Klimroos (zon)

· Hop (zon, halfschaduw)

· Campsis (zon)

· Passifloria (zon)

Combinaties van materiaal met levende gevelbekleding

Een succesvol gevelontwerp combineert materialen op een harmonieuze manier met levende elementen. Gevelbekleding is een essentieel aspect van modern bouwen, met mogelijkheden voor esthetiek, duurzaamheid en energie-efficiëntie. Voor hoveniers en tuinontwerpers biedt de integratie van groene gevels een unieke kans om bij te dragen aan zowel de esthetiek als de duurzaamheid van onze gebouwde omgeving. In de wereld van gevelbekleding is het creëren van een evenwicht tussen functionaliteit en passend ontwerp de sleutel tot succes.

Hulp nodig? Neem dan contact op met ons, stel de vragen die u heeft, we helpen u graag!

Geef uw tuin de aandacht die ze verdient.

Benieuwt wat wij voor u kunnen betekenen? Vul dan snel ons contactformulier in en wij nemen contact met u op.

Vul hier uw naam in
Vul hier uw adres in
Vul hier uw woonplaats in
Vul hier uw telefoonnummer in
Waar gaat het over? *
Geef aan wat het onderwerp van uw bericht is
Laat hier uw bericht achter?
Bedankt voor uw bericht, wij gaan ermee aan de slag!
Oeps..Er is iets fout gegaan, probeer het nogmaals.
Bedankt voor uw bericht en de interesse in Florissant tuinen.
OEPS! Er is iets mis gegaan, probeer het opnieuw. Mocht het wederom niet lukken kun u contact opnemen per mail; sem@florissanttuinen.nl