De voordelen van groene schoolpleinen: een duurzame toekomst voor kinderen

In onze drukke stedelijke omgevingen is groen een kostbaar goed. Het is niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar heeft ook aanzienlijke voordelen voor de gezondheid en het welzijn van mensen. Eén gebied waar groen bijzonder waardevol is, is het schoolplein. In deze blog gaan we dieper in op de voordelen van groene schoolpleinen voor kinderen, waarom vergroening belangrijk is en hoe dit kan bijdragen aan een duurzame toekomst.

Effecten op kinderen: een groen klaslokaal buiten

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en speels. Een groen schoolplein biedt hen de perfecte omgeving om te verkennen, te leren en te gedijen. Onderzoek toont aan dat interactie met de natuur het welzijn van kinderen verbetert en hun leerprestaties bevordert. Hier zijn enkele van de voordelen die groene schoolpleinen bieden:

  • stimulatie van zintuigen: het groen op het schoolplein prikkelt de zintuigen van kinderen. Ze kunnen de geur van bloemen opsnuiven, voelen aan de textuur van bladeren en luisteren naar het gezang van vogels. Dit stimuleert niet alleen hun nieuwsgierigheid, maar ook hun cognitieve ontwikkeling.
  • Fysieke activiteit: groene schoolpleinen moedigen kinderen aan tot beweging en actief spel. Van rennen over het gras tot klimmen in bomen, het buiten zijn stimuleert fysieke activiteit en helpt bij het voorkomen van obesitas en andere gezondheidsproblemen.
  • Stressvermindering: de natuur staat bekend om haar kalmerende effect. Groene schoolpleinen bieden kinderen een oase van rust te midden van de drukte van de schooldag. Het helpt stress te verminderen en bevordert een positieve gemoedstoestand.

Waarom vergroenen belangrijk is

Het vergroenen van schoolpleinen gaat verder dan alleen het welzijn van kinderen. Het draagt ook bij aan het creëren van duurzame en veerkrachtige steden. Hier zijn enkele redenen waarom vergroening belangrijk is: klimaatadaptatie, waterbeheer, biodiversiteit.  Groene schoolpleinen helpen bij het verminderen van hitte-eilandeffecten in stedelijke gebieden. Bomen en planten bieden schaduw en verdampen water, waardoor de omgevingstemperatuur wordt verlaagd. Er is mogelijkheid om regenwater op te vangen en te absorberen, hierdoor verminderen groene schoolpleinen de druk op rioleringssystemen en helpen ze overstromingen te voorkomen. Door een verscheidenheid aan planten en bloemen aan te trekken, bieden groene schoolpleinen een thuis voor verschillende dieren, zoals insecten, vogels en vlinders. Dit bevordert de biodiversiteit in stedelijke gebieden.

Voordelen van groene schoolpleinen

Groene schoolpleinen zijn niet alleen goed voor kinderen, maar ook voor de bredere gemeenschap. Ze versterken de band tussen scholen, ouders en buurtbewoners en creëren gezonde, gelukkige en veerkrachtige gemeenschappen. Door te investeren in groene schoolpleinen investeren we in de toekomst van onze kinderen en onze planeet. Voor meer informatie over subsidieregelingen voor groene schoolpleinen, kunt u contact opnemen met uw lokale gemeente. Nationale regelingen en organisaties zoals IVN Natuureducatie en Groen Cement bieden ook waardevolle informatie en ondersteuning bij het vergroenen van schoolpleinen. Springzaad is een organisatie van mensen uit het onderwijs, buitenschoolse educatie en opvang, buurtbewoners, ecologisch hoveniers en ontwerpers die meer ruimte willen scheppen voor natuur en kinderen. Op hun website is erg veel informatie en inspiratie te vinden.

Hoe start je, als je het initiatief neemt voor een groen schoolplein in je omgeving?

Er zijn verschillende stappenplannen online te vinden, je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden. Begin met het zoeken van medestanders, het is fijn om te sparren en samen tot een mooi idee te komen. Stel een visie op, waar de voordelen van het groene schoolplein uitblijken en hoe het schoolplein gebruikt kan worden door de kinderen op school, maar ook andere partijen zoals de buurtbewoners. Betrek leraren, ouders, kinderen en de buurt bij je plannen en zie het proces als een leuke hobby. Je leert veel mensen kennen en doet kennis op. Zoek contact met de gemeente om te kijken of en wat de subsidiemogelijkheden zijn. Een ontwerper of hovenier kan je voorzien van informatie over ontwerp, aanleg en onderhoud. Zorg ook dat je een plan hebt voor als het schoolplein klaar is. Het plan omvat naast ontwerp en aanleg een uitgewerkte planning voor de financiering en hoe het onderhoud en beheer na aanleg wordt opgepakt. Zo’n project kost tijd en energie, het fijnste is dit te kunnen delen met medestanders die net zo enthousiast zijn.

Schooltuinieren

Naast het buitenspelen, kun je op een groen schoolplein veel ontdekken. Er zijn genoeg ideeen en  voordelen aan een groen duurzaam schoolplein. Je leert kinderen hoe de natuur in elkaar zit.  Buiten biologie lessen, kun je ook gymmen en leren rekenen met materialen uit de natuur. Ook door het zaaien, verzorgen, oogsten en bereiden van groenten en fruit leg je een basis voor een gezonde smaak en duurzame toekomst.

 

Heb je nog vragen over groene schoolpleinen, stel ze gerust.

Geef uw tuin de aandacht die ze verdient.

Benieuwt wat wij voor u kunnen betekenen? Vul dan snel ons contactformulier in en wij nemen contact met u op.

Vul hier uw naam in
Vul hier uw adres in
Vul hier uw woonplaats in
Vul hier uw telefoonnummer in
Waar gaat het over? *
Geef aan wat het onderwerp van uw bericht is
Laat hier uw bericht achter?
Bedankt voor uw bericht, wij gaan ermee aan de slag!
Oeps..Er is iets fout gegaan, probeer het nogmaals.
Bedankt voor uw bericht en de interesse in Florissant tuinen.
OEPS! Er is iets mis gegaan, probeer het opnieuw. Mocht het wederom niet lukken kun u contact opnemen per mail; sem@florissanttuinen.nl