Inheemse planten

In een wereld waarin duurzaamheid en milieubewustzijn steeds belangrijker worden wint inheemse beplanting terrein als een ecologisch verantwoorde keuze in een tuinontwerp. Deze benadering gaat om meer dan het plaatje, het draait om het herstellen van de natuurlijke balans en het creëren van een harmonieuze omgeving voor zowel planten als dieren.  

Wat zijn inheemse planten?

Inheemse planten zijn soorten die van nature in een bepaalde regio voorkomen, zonder enige menselijke tussenkomst. Ze hebben zich aangepast aan het lokale klimaat, de bodemgesteldheid en de levensomstandigheden komen al gedurende een langere periode voor.  

Het belang van inheemse planten

Inheemse vaste planten, bomen en struiken zijn enorm belangrijk voor het in stand houden van de lokale biodiversiteit. Inheemse insecten, bijen, vlinders en vogels en andere dieren die van nature in een gebied voorkomen. Ze halen hun voedsel uit de planten of gebruiken ze als waardplant. Nog maar weinig bomen en planten die van nature in Nederland voorkomen is inheems. Van de bomen is dit nog maar ongeveer 3%. Daarbij wordt 40% van de inheemse wilde planten bedreigt. 

Voordelen van inheemse beplanting

  • Lage onderhoudskosten: Inheemse planten zijn aangepast aan de lokale omstandigheden, daarom hebben we over het algemeen minder onderhoud nodig dan exotische planten. Ze zijn over het algemeen beter bestand tegen ziekten en plagen en hebben minder behoefte aan kunstmatige voeding of irrigatie. Ze passen zich gedurende de tijd aan, bij veranderende omstandigheden.  
  • Waterbesparing: omdat inheemse planten zijn geëvolueerd om te overleven met de natuurlijke regenval in een regio, hebben ze vaak minder water nodig dan niet -inheemse soorten 
  • Biodiversiteit en ecologie: inheemse planten bieden voedsel en leefomgeving voor lokale fauna, zoals bijen, vlinders en vogels. Ze dragen bij aan het behoud van de biodiversiteit en helpen een gezond ecosysteem te ondersteunen. 
  • Grondverbetering: inheemse beplanting heeft vaak diepe wortels, die de bodemstructuur kunnen verbeteren en erosie kunnen voorkomen.  
  • Regionale identiteit: het gebruik van inheemse beplanting in je tuin kan bijdragen aan de identiteit van een gebied. Het is daarom ook een manier om de betrokkenheid bij je omgeving te tonen.   

 In je tuin kun je alleen inheemse beplanting gebruiken, maar deze is in een beplantingsplan ook prima te combineren met gecultiveerde planten. Het beste haal je de inheemse beplanting uit de regio, waar je woont. Zo behoudt je duurzame diversiteit van lokale populaties.  

Mooie concrete voorbeelden van inheemse vaste planten, die niet te onderscheiden zijn van cultivars:

Leucanthemum vulgare (wilde margriet)

Centaurea jacea (Knoopkruid)

Symphytum officinale (gewone smeerwortel)

Achillea millefolium (wilde bertram)

Met inheemse beplanting sla je een brug tussen tuinieren en natuurbescherming. Je creëert niet alleen een fijne tuin naar je smaak, maar draagt ook bij aan het herstel van lokale ecosystemen.  

Laten we samen een groenere toekomst creëren!  

Hulp nodig? Neem dan contact op met ons, stel de vragen die u heeft, we helpen u graag!

Geef uw tuin de aandacht die ze verdient.

Benieuwt wat wij voor u kunnen betekenen? Vul dan snel ons contactformulier in en wij nemen contact met u op.

Vul hier uw naam in
Vul hier uw adres in
Vul hier uw woonplaats in
Vul hier uw telefoonnummer in
Laat hier uw bericht achter?
Bedankt voor uw bericht, wij gaan ermee aan de slag!
Oeps..Er is iets fout gegaan, probeer het nogmaals.
Bedankt voor uw bericht en de interesse in Florissant tuinen.
OEPS! Er is iets mis gegaan, probeer het opnieuw. Mocht het wederom niet lukken kun u contact opnemen per mail; sem@florissanttuinen.nl