Sedumdak aanleggen

Gelukkig zijn er steeds meer mensen die een groen dak aanleggen. Dit past bij een groeiende belangstelling voor duurzaamheid. Een groen dak draagt hieraan bij, dit gaat namelijk bijna 2 keer zo lang mee. Daarnaast heeft een groen dak of sedumdak nog meer voordelen, wil je meer weten? Neem contact op op lees verder.

Direct een vrijblijvende offerte aanvragen

Wat is een Sedumdak?

Sedum is een vetplantje  dat uitstekend tegen wisselende omstandigheden kan. Ze kunnen goed tegen de kou, tegen hitte, droogte en wind. Doordat er van nature een beschermlaagje op het blad van de sedum zit, zorgt dit ervoor dat het plantje al deze omstandigheden kan weerstaan. Het blad van de sedum heeft een vochthoudende eigenschap. Hierdoor is de plant langere tijd goed bestand tegen droogte. Daarnaast hebben ze nauwelijks onderhoud nodig.

Sedumdak voordelen

Een groen dak of sedumdak heeft verschillende voordelen:

 • Het isoleert, hierdoor beschermt het in de winter tegen kou en geluid en in de zomer tegen warmte en geluid.
 • Er is weinig onderhoud nodig aan de sedumplanten
 • Het beschermt je dak tegen warmte, licht, kou en regen
 • Het zuivert de lucht in je omgeving
 • Het zuivert het regenwater dat op je dak valt

Sedumdak nadelen

Bekijk goed of je dak geschikt is voor een sedumdak, weet je het niet zeker, vraag dan advies. Je mag ons hier natuurlijk voor bellen, we zoeken het graag voor je uit. Een ander nadeel kan zijn, dat wanneer je een lekkage hebt, je er minder goed bij kan. Normaliter worden daken (bijna) in zijn geheel bedekt door de sedummatten. In principe kan dit bij de juiste aanleg niet komen door de sedumbedekking. Je kunt hier bijvoorbeeld denken aan wanneer er door een storm iets op je dak terecht komt waardoor de lekkage ontstaat.  Het laatste nadeel is een persoonlijke smaak. Omdat je meer natuur op je woning aanlegt zal dit tot gevolg hebben dat het meer dieren aantrekt. Insecten en vogels zullen je begroeide dak aantrekkelijker vinden dan een dak van dakleer.

Sedumdak aanleggen

Een Sedumdak kun je door ons laten aanleggen. Dit gaat als volgt in zijn werk:

 • eerst wordt je dak schoon, leeg een zover mogelijk droog gemaakt. We vegen het dak en checken het op oneffenheden en mogelijke risico’s.
 • Vervolgens wordt er een laag gelegd die je dakleer beschermd, dit bestaat uit een folie. Hierop wordt een volgende laag gelegd, die zorgt voor de drainage. De drainagelaag bestaat uit een wortelwerende bescherming laag en een filtervlies.
 • Op de drainagelaag wordt een substraatmat aangelegd. De substraatmat houdt het water vast en is lichter van gewicht en schoner dan aarde. De sedumplanten groeien er goed op. Je ziet de verschillende lagen op de foto.
 • Op de substraat laag komen de sedummatten. Deze kunnen tot de rand van het dak worden aangelegd. Zorg er dan wel voor dat je de regenpijp vrij houdt en afdekt met bijvoorbeeld een bladvanger. Op dit dak hebben we de sedummatten niet helemaal tot de rand gelegd maar afgewerkt met een laag split.
Sedumdak aan laten leggen

Sedumdak maken

Je kunt een Sedumdak ook zelf maken. Neem hierbij de volgende punten in overweging:

 • Zorg dat je weet welk gewicht je dak kan hebben
 • Koop de juiste materialen
 • Zorg dat je je eigen veiligheid in acht neemt
 • Het tillen van de sedummatten, substraat laag en het split is geen licht werk, onderschat dit niet.
 • Win advies in over hoe je de verschillende lagen aanbrengt

Sedumdak subsidie

Momenteel is er veel aandacht voor duurzaamheid en maatregelen om dit te bereiken. In verschillende gemeenten kun je subsidie aanvragen voor de vergroening van je buitenruimte. Je kunt bij je eigen gemeente nagaan of ook jij hiervan kan profiteren.

Kosten van een Sedumdak

Gemiddeld kost een Sedumdak vanaf 100 euro per vierkante meter. Dit is afhankelijk van de grootte van je dak, of je een plat of schuin dak hebt en de bereikbaarheid van je dak. Daarnaast kunnen aanwezige factoren nog een rol spelen bij de bepaling van de kosten.

Ben je geïnteresseerd in een Sedumdak? Je kunt ons bellen voor informatie of voor een overzicht van de eventuele kosten in jouw situatie.

Sedum Oosterhout laten leggen

Geef uw tuin de aandacht die ze verdient.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vul dan snel ons contactformulier in en wij nemen contact met u op.

Vul hier uw naam in
Vul hier uw adres in
Vul hier uw woonplaats in
Vul hier uw telefoonnummer in
Waar gaat het over? *
Geef aan wat het onderwerp van uw bericht is
Laat hier uw bericht achter?
Bedankt voor uw bericht, wij gaan ermee aan de slag!
Oeps..Er is iets fout gegaan, probeer het nogmaals.
Bedankt voor uw bericht en de interesse in Florissant tuinen.
OEPS! Er is iets mis gegaan, probeer het opnieuw. Mocht het wederom niet lukken kun u contact opnemen per mail; sem@florissanttuinen.nl