Tips en Advies van de Hovenier over de voorjaarsbeurt in de tuin

Een voorjaarsbeurt in de tuin is een soort grote voorjaarsschoonmaak voor uw tuin. In het vroege voorjaar, maart of april ontwaakt uw tuin. De planten beginnen te groeien, het leven in uw vijver start weer op, de vogels gaan fluiten en andere dieren komen uit hun schuilplaatsen.

Loop in het voorjaar eens op uw gemak door de tuin en kijk goed rond. Zijn er herstelwerkzaamheden nodig? Misschien aanvullende planten in uw tuin? Loshangende takken? Doen alle lampen het?  Werkt alles in de vijver nog? Naast dit soort reparatiewerkzaamheden, zijn er een aantal klussen die het beste in het voorjaar kunnen worden verricht.

Werkzaamheden die horen bij de voorjaarsbeurt van de tuin:

Waarom is onderhoud in het voorjaar belangrijk?

Zoals het spreekwoord zegt: ‘een goede voorbereiding is het halve werk’. Uw tuin ligt er na een voorjaarsbeurt in het voorjaar geweldig bij en is goed voorbereid om de zomer.

Door het bemesten zullen de planten en het gazon een goede start krijgen. In het voorjaar hebben zij de meeste energie nodig en kunnen daarom wel wat extra voedingstoffen gebruiken. Wanneer de tuin gesnoeid is, heeft u een goed overzicht en kunt u makkelijk bij het onkruid wat een plekje in uw tuin heeft gevonden. In de winter kunt u het blad in de borders van de tuin laten liggen om de planten te beschermen tegen vorst en water en als schuilplaats voor de tuindieren. In het voorjaar moet dit weer verwijderd worden, zodat het er netjes uit ziet en de planten voldoende ruimte hebben om te ontwikkelen. De vijver heeft een schoonmaakbeurt nodig, net als de bestrating en uw meubels. Het voorjaar is ook de tijd om het gazon een goede start te geven.

Door de juiste aanpak in het voorjaar, geniet u de rest van het jaar van een gezonde, weelderige tuin.

Hoe kan Florissant Tuinen u ondersteunen?

Met deze informatie bent u op de hoogte wat er gedaan moet worden in het voorjaar om er de rest van het jaar profijt van te hebben. U kunt zelf aan de slag gaan of het onderhoud van uw tuin door de vakmannen van Florissant Tuinen te laten uitvoeren. We hebben hier diverse onderhoudspakketten voor samengesteld. U kunt een keuze maken uit een onderhoudspakket waar de voorjaarsbeurt voor u uit handen wordt genomen, een voorjaars en najaarsbeurt voor de tuin of een pakket waarbij we het gehele onderhoud zullen verzorgen. Mocht u hier vragen over hebben of specifiek onderhoud, ook dan kunt u contact met ons opnemen, we denken graag met u mee.

Tot slot, nog enkele TIPS om het u makkelijker te maken:

  • Gaat u zelf uw onderhoud doen, zorg dan voor goed en scherp gereedschap, hierdoor kost het u minder kracht en hebben de snoeiplekken het minste schade
  • Kies voor organische mest, deze werkt trager, maar ook langer door. De bodem en uw planten zullen zich sterker ontwikkelen in plaats van snel en slap.
  • Gebruik geen hogedrukreiniger voor uw bestrating, het oppervlak van de bestrating beschadigt door de hogedrukreiniger. Het wordt er ruw van, met als gevolg meer als en mosgroei.
  • Als u in het najaar een net over uw vijver spant, voorkomt u dat er (te)veel blad in de vijver komt, waardoor u minder schoonmaakwerk hebt in het voorjaar
  • Besteed aandacht aan uw gazon, verticuteer, belucht, bemest en zaai bij op de plekken waar dat nodig is
  • Niet alle onderhoud hoeft op 1 dag, je hebt een ruime maand om alle klusjes te doen, geniet ondertussen van de zon het ontwaken van je tuin!

Hulp nodig? Neem dan contact op met ons, stel de vragen die u heeft, we helpen u graag!

Geef uw tuin de aandacht die ze verdient.

Benieuwt wat wij voor u kunnen betekenen? Vul dan snel ons contactformulier in en wij nemen contact met u op.

Vul hier uw naam in
Vul hier uw adres in
Vul hier uw woonplaats in
Vul hier uw telefoonnummer in
Waar gaat het over? *
Geef aan wat het onderwerp van uw bericht is
Laat hier uw bericht achter?
Bedankt voor uw bericht, wij gaan ermee aan de slag!
Oeps..Er is iets fout gegaan, probeer het nogmaals.
Bedankt voor uw bericht en de interesse in Florissant tuinen.
OEPS! Er is iets mis gegaan, probeer het opnieuw. Mocht het wederom niet lukken kun u contact opnemen per mail; sem@florissanttuinen.nl