Alles wat je moet weten over het bemesten van je tuin lees je hier.
Bloemen, planten en bomen hebben net als alle andere levende dieren en mensen voeding en water nodig. Door de juiste voeding gaan de bomen, planten en bloemen niet alleen groeien, het zullen ook sterke planten worden. Sterke planten zijn veel minder vatbaar voor ziekten en plagen, hierdoor is er minder kans op schimmels en plagen.
Bemesten
Er zijn verschillende soorten bemesting te vinden, maar over het algemeen bevatten ze de volgende stoffen: Stikstof, Fosfor en Kalium.
- Stikstof zorgt voor de groei van de planten, de grootte en de groeikracht (snelheid waarmee de plant groeit)
- Fosfor bevordert tevens de groei, daarnaast de ontwikkeling van sterke wortels, zaadvorming, afrijping van vruchten en knolvorming bij knolgewassen
- Kalium is belangrijk voor de ontwikkeling van de plant, het zorgt voor sterke planten, die de planten helpt om weerstand te bieden tegen ziekten en plagen.
Er is een onderscheid te maken in kunstmest, organische mestkorrels en organische mest.
Soorten bemesting
Het sleutelwoord voor een goede, gezonde, voeding rijke bodem voor je tuin is een actief bodemleven. Zorg ervoor dat de natuur zijn werk kan doen. Je kunt de natuur een handje helpen.
Chemische kunstmest
Chemische kunstmest zijn snel oplosbare zouten, het geeft de plant voor korte tijd een enorme energie boost. Je kunt je planten, bomen en tuin er voor korte tijd goed uit laten zien, maar op de langere termijn heeft deze vorm van bemesting geen voorkeur. De planten groeien hard, waardoor ze niet de kans krijgen om zich goed en sterk te ontwikkelen. Je zult daarom sneller slappe planten krijgen, die vatbaarder zijn voor ziekten en plagen. Daarnaast draagt kunstmest niet bij aan de verbetering van de bodem. De hoge concentratie van voedingsstoffen wordt voor een groot deel in de bodem gespoeld en komt uiteindelijk in ons drinkwater terecht. De bodem is niet in staat om deze voedingsstoffen vast te houden.
Organische mestkorrels
Organische meststoffen zijn meststoffen die opgebouwd zijn uit natuurlijk materiaal met een dierlijke of plantaardige oorsprong. De voordelen van organische meststof is:
- Door de bevordering van bodemorganismen zorgt het voor een luchtige bodemstructuur
- De bodem wordt gezonder en vruchtbaarder
- Organische meststoffen geven hun voedingsstoffen langzamer af, de plant heeft er daarom langere tijd profijt van.
- Organische meststoffen bevatten geen natrium
Wanneer kun je de tuin het beste bemesten?
Het beste kun je in het voorjaar, wanneer de planten ondergronds of zelfs al bovengronds weer de winter uit komen en zich gaan ontwikkelen. In de maanden maart, april, afhankelijk van het weer kun je de eerste keer bemesten. Bij vorst kun je het nog wat uitstellen, naar eind april. Voor de tweede bemesting in het jaar is juni of juli een goede maand, afhankelijk van wanneer je eerder bemest hebt, en welke bemesting je hebt gekozen.
Bemeste tuinaarde
Wanneer je je tuin gaat aanleggen of nieuwe beplanting in je tuin wilt zetten kun je bemeste tuinaarde kopen. Deze tuinaarde zorgt zowel voor bemesting als voor verbetering van je bodem. Het geeft je nieuwe plant net een beetje extra energie om te wortelen en te zorgen dat deze kan uitgroeien tot een volwaardige plant. Wij gebruiken producten van Innogreen bij de aanleg van uw tuin, zodat uw tuin een goede start krijgt.
Wanneer je een plant in pot of bak wilt zetten kun je beter potgrond gebruiken. Potgrond is een mengsel van verschillende natuurlijke grondstoffen. Door de samenstelling is de grond geschikt voor het vasthouden van lucht en water. In potgrond zit meestal voldoende voedsel voor een aantal maanden, daarna zul je je potten zelf moeten bijmesten of de grond vervangen.
Speciale mest
Elke plant, struik of boom heeft een specifieke mix van voedingsstoffen nodig. Heel veel planten doen het echter goed met de universele mestsoorten. Sommige groepen planten kunnen wel iets extra’s gebruiken, zo bestaat er bijvoorbeeld hortensiamest.
Gazon bemesten
Gras heeft de stoffen Stikstof, Fosfor, Kalium en Sporenelementen nodig. Stikstof is voor de groei van de grassprieten. Fosfor zorgt voor een goede ontwikkeling van de wortels. Kalium maakt het gras weerbaar en bestand tegen plagen en ziekten. Sporenelementen zorgen voor de groene kleur van het gazon. Voor het bemesten van je gazon is daarom speciale gazon mest ontwikkelt.
Als de nachttemperatuur boven de 5 graden komt kun je je gazon gaan bemesten. Bemest je gazon minimaal 3 keer per jaar. De eerste keer in het voorjaar, wanneer het gras begint te groeien. Door het toedienen van extra voedingsstoffen krijgt je gazon een goede start. In de zomer, juni of juli kun je een organische meststof gebruiken. Deze mestbeurt zorgt ervoor dat je een gezonde groene grasmat houdt. De laatste bemesting geeft je gazon voldoende voedingsstoffen mee om gezond de winter in te gaan. Een gezonde grasmat heeft minder kans op ziekten, schimmels en plagen.
Als je ook kalk aan je gazon toevoegt, zorg dan dat je daarna bemest. Kalk zorgt namelijk dat de voedingsstoffen goed opgenomen worden. Dit geldt in het algemeen voor kal, niet alleen bij het gazon.
Wil je meer weten over de onderhoud van je gazon, lees dan http://florissanttuinen.nl/gazon-onderhoud/
Florissant Tuinen heeft verschillende tuinonderhoud services. Wil je het onderhoud uitbesteden, dan kunnen we je hiermee helpen. Lees meer over de kosten van tuinonderhoud.
Geef uw tuin de aandacht die ze verdient.
Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vul dan snel ons contactformulier in en wij nemen contact met u op.