Het onderhoud van uw tuin

Heeft u net een prachtig nieuwe tuin, mooi aangelegd, helemaal naar uw smaak….en dan?

Door ervoor te zorgen dat de tuin goed groeit, bloeit en ontwikkelt zal deze alleen nog maar mooier worden. Hiervoor hebben we wat tips voor u op een rijtje gezet. U kunt er uiteraard ook voor kiezen om een onderhoudsabonnement bij ons af te sluiten. Kijk op onze website voor de mogelijkheden. Of neem telefonisch contact op voor specifieke vragen.

Algemeen onderhoud in de tuin

Wanneer uw tuin net is aangelegd is het belangrijk om de planten en het gazon goed water te geven. Doordat de planten en het gazon voldoende vocht krijgen, maken zij sneller een sterk wortelgestel aan. Uw planten zullen sterker worden en op termijn beter tegen een stootje kunnen. Het water geven doet u het liefst vroeg in de ochtend of anders aan het einde van de dag. De ochtend heeft de voorkeur, als de planten namelijk de hele nacht vochtig blijven zijn deze gevoeliger voor schimmels. Dit doet u om de paar dagen in de eerste weken na aanleg, tenzij het veel regent natuurlijk, dan krijgen de planten op de natuurlijke manier voldoende vocht. Ook bij koud en droog weer is het van belang om water te geven. Droogte en wind zorgt ervoor dat de grond uitdroogt, dus vandaar dat je niet alleen bij warm weer water moet geven.

Vervolgens kun je geleidelijk aan minder vaak water geven. Houd hierbij goed de aarde in de gaten, daaraan kun je goed zien of er sprake is van vochttekort. Geef de planten in je tuin altijd water bij droge en warme periodes. Doe dit in ieder geval nooit in de volle zon, maar liefst in de vroege ochtend of anders in de avond, wanneer de zon niet op je planten schijnt. Zo voorkom je het risico op verbranding van het blad van je planten.

Water geven doe je met een gieter of sproeier. Geef de planten gericht en overvloedig water rondom de wortels. Op het gazon kun je een sproeier zetten, die het werk voor je doet.

Tuinonderhoud voorjaar

In het vroege voorjaar zijn er een aantal onderhoudstaken die moeten gebeuren om de tuin weer in goede conditie te brengen.

  • Gazon onderhoud
  • Snoeien
  • Bemesten
  • vijveronderhoud

Gazononderhoud

Voor het gazon is het voorjaarsonderhoud belangrijk. Om een sterk gazon te houden bekalk je dit in het vroege voorjaar, net na de winter. Vervolgens bemest je je gazon, zodat het energie krijgt om bij de juiste temperatuur te gaan ontwikkelen. Als je gazon al een aantal jaar oud is, of er niet zo goed uitziet, dan kun je het verticuteren. De eerste 3 jaar na de aanleg van het gazon hoef je niet te verticuteren. De planten hebben zich dan nog onvoldoende ontwikkeld en hierdoor zul je schade aanbrengen in je nieuwe gazon. Wil je meer weten over gazononderhoud, lees dan verder over gazon onderhoud.

Snoeien

Er zijn verschillende redenen om te snoeien. Dit verschilt per plantensoort. Je snoeit om de boom, heester of plant in vorm te houden of om wildgroei te voorkomen. Er zijn planten die snoei nodig hebben om beter te groeien en bloeien. Denk bij dit laatste aan bijvoorbeeld fruitbomen, de opbrengst wordt beter als ze gesnoeid worden. Er zijn wat basisregels met betrekking tot snoeien:

  • snoei altijd met goed en scherp gereedschap
  • snoei nooit bij vorst
  • kijk goed naar de vorm van de boom, zorg dat de structuur en verhouding in balans blijft.
  • haal dode en schurende of over elkaar groeiende takken weg
  • snoei voorbij de jonge scheuten, hierdoor zal de scheut verder groeien en houd je een open structuur

Wil je meer weten over hoe je moet snoeien, lees dan verder in de blog die specifiek over snoeien gaat (link invoegen blog snoeien)

Sedumdak aan laten leggen

Vijveronderhoud

In het voorjaar verwijder je het blad wat tijdens de winter nog in je vijver terecht is gekomen en waarschijnlijk op de bodem van je vijver ligt. Let hierbij wel op dat je het vijverfolie niet beschadigd. Het is makkelijk te doen met een waterstofzuiger. Ga na of de planten in de vijver niet te groot zijn geworden. Is dit het geval dan kun je ze delen door ze te scheuren. Voor een optimaal werkende vijver kun je uitgaan van de regel dat ongeveer 1/3 deel van je vijveroppervlak gevuld zou moeten zijn met planten. In een aparte blog die je hier vindt lees je alles over het onderhouden van je vijver (link invoegen vijverblog)

Verder is het aan te raden om een kritisch rondje door je tuin te lopen en te bekijken of er acties nodig zijn. Heb je bijvoorbeeld plantenbakken waar de planten vol inzitten, dan kun je deze opnemen en delen door te scheuren, zodat de planten weer de ruimte hebben om te groeien. Heb je een Phyllostachys, een bamboe die begrenst is door een root control, check of deze nog genoeg ruimte heeft.

Zomer

Gedurende de zomer zijn er een aantal dingen die je bij moet houden:

  • geef de beplanting water bij perioden van langdurige droogte en warmte. Hoe jonger de beplanting is, hoe meer hij nog wat hulp nodig heef. Bij een nieuwe tuin is het verstandig hier de eerste jaren wat tijd in te investeren, een oudere tuin en beplanting die al langer staat en goed verzorgt is, kan meer hebben.
  • Een gazon moet gemaaid worden en nog een keer bemest
  • Zorg dat er in je vijver voldoende zuurstof aanwezig is. Dit kan door middel van een zuurstofpomp of door voldoende zuurstofplanten in je vijver. Het aantal benodigde zuurstofplanten per m3 is 4 om een heldere vijver te houden. Ontstaat er alg, dan kun je de UV lamp van de filter in je vijver aanzetten als deze aanwezig is. Bij warme en droge perioden verdampt het water uit je vijver, vul dit aan.

Herfst

In de herfst zijn er nog genoeg kleine klusjes die te doen zijn. Dit is wel afhankelijk van wat er in je tuin staat. Bijvoorbeeld tweejarigen kun je uitzaaien en vaste planten kun je scheuren en op een andere plek planten wanneer ze ergens te groot zijn geworden.

  • Zet eventueel niet winterharde planten vorstvrij weg
  • Je gazon kun je nog doormaaien, zolang het boven de 6/8 graden is. Geeft het nog een laatste bemestingsbeurt met extra calcium voor de winter.
  • Verwijder het afgevallen blad van je gazon
  • Verwijder de laatste onkruiden in je tuin
  • Je kunt de afgestorven planten snoeien en het blad weghalen, je kunt ze echter ook laten staan. Dan heb je in de winter geen kale plekken in je tuin, je krijgt er een mooi wintersilhouet voor terug. Het verdorde blad beschermt de plant ook wat tegen de vorst en het is een schuilplaats voor allerlei tuinbeestjes.
  • In het najaar is het zaak om zoveel mogelijk afgevallen blad uit je vijver te weren. Dit kun je doen door het blad met een net op te vangen en wekelijks te verwijderen. De filters en pompen kunnen worden schoongemaakt en de UV lamp kan uit in de winter.

Winter

Zorg er in de winter voor dat planten die minder goed tegen de vorst kunnen beschermt worden. Planten als Fatsia, Olijf, Oleander, Clematis en Lonicera kun je in de winter beschermen met tuinturf. In de winter kan je de tuin verder opruimen. Het blad wat in de herfst gevallen is, moet worden weggehaald op het gazon, in de vijver en op de paden. Tussen de beplanting kun je het ter bescherming laten liggen. Wanneer je dit niet netjes vindt, kun je het ook weghalen. Hagen en bomen kunnen in de winter, wanneer de sapstroom gestopt is worden gesnoeid. Lees hierover meer in de blog over snoeien (link invoegen blog snoeien)

Florissant Tuinen heeft verschillende tuinonderhoud services. Wil je het onderhoud uitbesteden, dan kunnen we je hiermee helpen. Lees meer over tuinonderhoud uit Oosterhout.

Geef uw tuin de aandacht die ze verdient.

Benieuwt wat wij voor u kunnen betekenen? Vul dan snel ons contactformulier in en wij nemen contact met u op.

Vul hier uw naam in
Vul hier uw adres in
Vul hier uw woonplaats in
Vul hier uw telefoonnummer in
Laat hier uw bericht achter?
Bedankt voor uw bericht, wij gaan ermee aan de slag!
Oeps..Er is iets fout gegaan, probeer het nogmaals.
Bedankt voor uw bericht en de interesse in Florissant tuinen.
OEPS! Er is iets mis gegaan, probeer het opnieuw. Mocht het wederom niet lukken kun u contact opnemen per mail; sem@florissanttuinen.nl