Tuinverlichting brengt sfeer in je tuin
Waar moet je aan denken als je tuinverlichting wilt?
Met de juiste tuinverlichting zorg je dat je tuin ook ’s avonds tot zijn recht komt.
Een goede tuinontwerper neemt meteen een lichtplan op in zijn ontwerp. De hovenier kan tijdens het aanleggen van uw nieuwe tuin dan meteen de verlichting aanbrengen. Het gaat in een keer mee in het werk en wordt professioneel aangelegd.
Hoe ziet een lichtplan eruit?
De ontwerper bepaald eerst de zichtlijnen, dit doet hij in de beginfase van het ontwerp. Hierbij bekijkt hij vanuit verschillende posities in de tuin wat het beeld is, bijvoorbeeld vanuit het huis, vanuit een verkapping of het terras. Hier rekening mee houdend zal hij al dan niet elementen plaatsen. Eyecatchers zijn in het donker op een goede manier te verlichten. Bijvoorbeeld een opvallende boom, die het beste met een groot licht kan worden verlicht, uiteraard wel afhankelijk van de afmeting van de boom. Op een terras werk je bijvoorbeeld eerder met een zachtere, sfeervolle belichting. Zo worden in een lichtplan de locatie van de verlichting en de soorten verlichting gekozen.
In een lichtplan kunnen zones opgenomen worden. Door dit te doen met behulp van een transformator, kun je de verlichting apart van elkaar schakelen. Je kunt bijvoorbeeld de functionele verlichting en veilige verlichting de hele nacht laten branden. De sfeerverlichting kun je aan en uit zetten wanneer je dit wilt.
Waar moet je rekening mee houden?
Niet alleen het licht, maar ook de schaduw die het licht geeft is een detail om rekening mee te houden. Door de verlichting op de juiste plaats te zetten, kun je prachtige schaduweffecten creëren. Let erop dat je nooit rechtstreekst in de lichtbron kijkt om verblinding te voorkomen. Laat daarom spots altijd weg schijnen van een pad of terras.
Keuze in tuinverlichting
Welke verlichting je kiest is een kwestie van smaak. Je kunt kiezen voor zichtbare armaturen of verlichting die minder opvalt. Let er bij je keuze wel op wat het effect is van je verlichting. En of je verlichting past op de plek waar je hem wilt plaatsen.
Er zijn 4 soorten licht waar je uit kunt kiezen
- direct licht, waarbij het licht rechtstreeks op een gebied of een object schijnt, bijvoorbeeld een lamp boven deur, om je weg naar binnen te vergemakkelijken in het donker
- Indirect licht, licht wat evenredig wordt verspreid in verschillende richtingen, waardoor de ruimte verlicht wordt, het mooiste voorbeeld hiervan is het zonlicht, of een lamp die de lucht in schijnt
- Diffuus licht, licht wat wordt gefilterd, bijvoorbeeld een lamp die aan de wand hangt, waardoor er geen schaduw ontstaat omdat het gelijkmatig wordt verdeeld. Als voorbeeld kun je denken aan een plafonnière.
- Accent licht, hiermee leg je de aandacht op een bepaald element, bijvoorbeeld spotlights die een gerichte bundel licht uitstralen.
Licht is er in verschillende tinten, met warm licht bereik je meer sfeer. Daarnaast zijn er ook verschillende sterkten van licht. De sterkte van het licht wordt op de lamp aangegeven in Lumen, hoe hoger het lm, Lumen-getal, hoe hoger de lichthoeveelheid van de lamp.
Vervolgens kies je de armatuur naar je smaak. Deze kun je kiezen in een staande verlichting, wandverlichting, spotverlichting of eventueel vijververlichting. De armaturen kun je mixen en matchen, of je kiest een hele lijn van dezelfde vormgeving en materiaal. Vormgeving is er in rond, hoekig, strakke of gedetailleerde vormgeving.
Tip: Kies voor voldoende contrast, hetzij in soorten verlichting of in armaturen. Overdrijf niet, maar zorg wel voor voldoende verlichting.
Verlichting kun je door middel van een tijdschakelaar automatisch aan en uitschakelen. Er zijn apps waarmee je zelf de verlichting kunt bedienen en aanpassen naar wens.
Zelf buitenverlichting aanleggen
Wanneer je zelf aan de slag gaat met het aanleggen van buitenverlichting let dan op de IP codering, deze geeft bij een buitenlamp aan in hoeverre de lamp bestand is tegen stof en vocht. Een IP 65 of IP 67 of IP 68 is geschikt voor buiten. Als je gebruik maakt van hoogspanningsbekabeling, laat dan de bedrading en lampen aansluiten door iemand die er verstand van heeft, zoals een elektricien. Bekabeling moet op minimaal een halve meter onder de oppervlakte worden aangebracht. Als ze hoger liggen is er meer risico voor het raken van de kabels bij onderhoud, spelende kinderen of huisdieren. Bij laagspanningsbekabeling kun je het eventueel zelf aanleggen, zoek dan wel goed uit hoe dit werkt en volg de beschrijvingen van je lampen op.
In-lite
Wij werken veel met de buitenverlichting van Inlite. Inlite maakt gebruikt van solide systemen die werken op laagspanning. Zij hebben ruime keuze in hoogwaardige producten en werken met ‘Smart lighting’ waarbij je met een app de instellingen van je verlichting kunt regelen. Er zijn verschillende keuzes te maken in wandlampen, grondspots, buitenspots, staande lampen, opbouwspots en hanglampen.
Wil je meer informatie of advies over een lichtplan of verlichting in je (nieuwe) tuin, wij kunnen je vragen beantwoorden.
Geef uw tuin de aandacht die ze verdient.
Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Vul dan snel ons contactformulier in en wij nemen contact met u op.