Bedrijfstuin ontwerp en aanleg

Een bedrijfstuin is MEER dan de uitstraling voor je bedrijf. Het laat zien aan je klanten en werknemers dat je een bijdrage levert aan een gezonde leefomgeving, denkt aan het welzijn van je medewerkers, en ondersteunt je bedrijfsimago. Voor klanten en medewerkers kan een goed doordacht ontwerp en aanleg van je bedrijfstuin een inspiratiebron zijn, energie geven en ont stressen. Wanneer je een tuinontwerper inschakelt, zal die net wat conceptueler en creatiever meedenken over welke buitenruimte past bij de uitstraling van je bedrijf en dit ondersteunen of benadrukken met het ontwerp van de tuin.

Onderhoud bedrijfstuin

Bij het creëren van een bedrijfstuin wordt uiteraard rekening gehouden met de gewenste hoeveelheid tuinonderhoud. De ontwerper zorgt ervoor dat er jaarrond een aantrekkelijk beeld is. Zowel in de zomer als in de winter. In de keuze van materialen wordt gekeken naar het gebruik en de functie van de elementen in de tuin. Opties worden hierin weloverwogen gemaakt

Waarin verschilt een bedrijfstuin van een particuliere tuin?

Waar een particuliere tuin wordt ontworpen en aangelegd naar wens van de eigenaren heeft een bedrijfstuin meerdere functies en meerdere gebruikers om rekening mee te houden. Daarnaast wordt een bedrijfstuin vaak op andere tijdstippen gebruikt dan een particuliere tuin. Gebruikers van een bedrijfstuin en een toelichting op de voordelen per gebruiker:

  • Medewerkers
  • Klanten
  • Leveranciers
  • De omgeving

Medewerkers

Feit is dat een groene omgeving een positieve uitwerking heeft op jezelf en je medewerkers. Onderzoek heeft aangetoond dat groen, zelfs al uitzicht op groen, resulteert in een lager stressniveau, een hogere productiviteit en gezondere werknemers.

In een praktisch ingerichte tuin kan worden gewerkt, vergaderd en gepauzeerd. Laat medewerkers meedenken in wat zij graag willen in hun omgeving. Misschien heb je sportieve medewerkers, die graag aan buitenfitness doen. Daar zou je buiten fitnesstoestellen voor kunnen integreren. Dit draagt bij aan gezonde en fitte medewerkers. Een andere optie is een bedrijfsmoestuin. Wat is er lekkerder en gezonder dan je eigen fruit en groenten plukken en heb je teveel dan kunnen ze dit ook nog mee naar huis nemen. Mocht je in de horecabranche of gezondheidszorg werken, kun je hier zelfs je klanten van laten genieten.

Een fietsenstalling kan worden voorzien van een groen dak. Maak in de bedrijfstuin ruimte voor zitjes en paadjes om met 2 personen te wandelen. Dat kan gebruikt worden voor productief informeel overleg en beweging ineen.

Klanten

Een groene bedrijfstuin draagt bij aan een gezonde leefomgeving, hieruit blijkt dat je hart hebt voor je omgeving en je medewerkers. Afhankelijk van de branche waarin je werkzaam bent en de tijdsduur dat klant bij je verblijft, profiteert die ook van je groene buitenruimte. Naast het mooie en gastvrije welkom wat je klant ervaart, kan hij of zij ook gebruikmaken van de rustgevende en ont stressende functie. De ingang van je terrein moet natuurlijk allereerst praktisch zijn, door de invulling van parkeerruimte, diverse routes, looppaden en entree. Elke branche heeft hier zijn eigen belang in, van horecaondernemer, tot zorgverlener, fabriek en kantoor.

Leveranciers

Veelal zullen deze maar kort aanwezig zijn op uw locatie. De frequentie zal verschillen, maar blijft feit dat dit goed, handig en praktisch geregeld moet worden. Over het algemeen is dit een andere ingang dan voor klanten. Ook hierin kan door bijvoorbeeld het toepassen van gevelvergroening aangename en verantwoorde keuze gemaakt worden.

Omgeving

‘Beter een goede buur, dan een verre vriend’ is een mooie quote die belang van je omgeving uitlegt. Staat je bedrijf in een woonwijk, dan zullen de bewoners de toegevoegde waarde van een groene tuin van je bedrijf hoger waarderen dan een grijze. Het zal niet de hoofdreden zijn, maar er zitten wel degelijk voordelen voor jou en de omgeving in om je bedrijf locatie van groen te voorzien.

Duurzaamheid in de bedrijfstuin

Een groene bedrijfstuin draagt bij aan de biodiversiteit in de omgeving. Dit doe je door gebruik te maken van inheemse beplanting. Eigenlijk zorgt de beplanting buiten voor de klimaatbeheersing zoals je die binnen je bedrijf hebt aangelegd en ondersteund deze.

Het toepassen van dak vergroening heeft bijvoorbeeld een isolerende werking. In de winter zal het dus minder koud worden met dak vergroening en in de zomer minder warm. Ook de waterafvoer wordt beter gereguleerd door het beplanten van je dak.

Wateroverlast beperken

Het dak van een groot bedrijfspand vangt veel water. Zeker met de onregelmatigheid van het weer tegenwoordig kun je hier handig gebruik van maken. Door het afkoppelen van de hemelwaterafvoer, kun je het water in je bedrijfstuin houden. Je slaat deze op in een ondergrondse watertank of in een wadi. Zo kun je bij droogte gebruik maken van dit opgevangen water. Of in het geval van een wadi het vocht langzamer in de grond laten zaken. Een beregeningssysteem kun je koppelen aan een watertank om optimaal gebruik te maken van het opgevangen water.

Daktuinen, dak vergroening of gevelvergroening

Heb je weinig ruimte om je bedrijf heen, dan zijn er nog steeds mogelijkheden. Indien het technisch mogelijk is, kun je een daktuin inrichten, waar je met een goed ontwerp voorziet in een fijne ruimte met beplanting. Heb je geen technische mogelijkheden voor een tuindak dan kun je nog steeds vergroening toepassen voor de omgeving en de andere voordelen door het aanbrengen van sedummatten of andere geschikte beplanting op je dak. Gevelvergroening is een mogelijkheid die groeit in populariteit. Deze vorm is op verschillende creatieve manieren in te zetten, zowel in het exterieur als in het interieur van je bedrijf.

Hulp nodig? Neem dan contact op met ons, stel de vragen die u heeft, we helpen u graag!

Geef uw tuin de aandacht die ze verdient.

Benieuwt wat wij voor u kunnen betekenen? Vul dan snel ons contactformulier in en wij nemen contact met u op.

Vul hier uw naam in
Vul hier uw adres in
Vul hier uw woonplaats in
Vul hier uw telefoonnummer in
Waar gaat het over? *
Geef aan wat het onderwerp van uw bericht is
Laat hier uw bericht achter?
Bedankt voor uw bericht, wij gaan ermee aan de slag!
Oeps..Er is iets fout gegaan, probeer het nogmaals.
Bedankt voor uw bericht en de interesse in Florissant tuinen.
OEPS! Er is iets mis gegaan, probeer het opnieuw. Mocht het wederom niet lukken kun u contact opnemen per mail; sem@florissanttuinen.nl