Uitleg over ons bodem- en bemestingsonderzoek
Een vruchtbare bodem is van belang voor de ontwikkeling en kwaliteit van uw planten. Daarom laten we bij een nieuw aan te leggen ontwerp en beplanting een bodemonderzoek uitvoeren. Wij nemen het monster uit uw tuin en bepalen ter plekke of er sprake is van zandgrond of kleigrond. Op de plekken waar de beplanting en/ of het gazon komt nemen we hiervoor enkele schepjes grond uit uw tuin. Dit sturen we op naar een bedrijf wat gespecialiseerd is in dit bodemonderzoek.
De uitslag van het onderzoek geeft ons inzicht in de aanwezige voedingsstoffen in de bodem en de stoffen die in mindere mate aanwezig zijn of ontbreken. Er wordt hierbij getest op de volgende punten:
- De hoeveelheid organische stoffen in de bodem
- De zuurgraad van de bodem
- Afwatering en structuur van de bodem
- Het aantal voedingsstoffen in de bodem en de beschikbaarheid hiervan
Organische stoffen
Organische stoffen komen in de bodem terecht via de aanvoer van gewasresten, bijvoorbeeld blad, stengels, wortels en dierlijke mest. Bacteriën, schimmels en andere organismen breken dit af totdat er onverteerbare resten overblijven. Dit wordt ook wel humus genoemd. De organische stoffen hebben veel belangrijke functies in de bodem. Ze hebben invloed op de vruchtbaarheid, verbeteren de bodemstructuur en verhogen het vochtvasthoudend vermogen van de bodem.
Zuurgraad
De zuurgraad van je bodem wordt aangegeven met een zogenaamde PH-waarde. De PH-waarde wordt gegeven met een waarde tussen de 1 en 14. Hoe lager het cijfer is, hoe zuurder de bodem is. Bij een PH-waarde van 7 noem je de grond neutraal. Een hoge PH waarde in de bodem wordt basisch genoemd. Grond met een hoge PH waarde bevat veel kalk. Sommige plantensoorten houden van een zuurdere grondsoort en andere prefereren een meer kalkrijke bodem.
Afwatering en structuur van de bodem
De bodem bestaat uit mineralen: zand, klei, leem en dode organische stof. De onderlinge verhouding met de hoeveelheid lucht en water bepalen de structuur van de bodem. Bij een goede bodemstructuur wordt bij een flinke bui het regenwater goed afgevoerd door de bodem en blijft er in droge perioden voldoende water achter. Bij een slechte doorlaatbaarheid is sprake van een slechte bodemstructuur, hierdoor wordt het water bij natte perioden slecht afgevoerd en kunnen de plantwortels moeilijker de grond indringen.
Voedingsstoffen en hun beschikbaarheid
De bodemvruchtbaarheid wordt mede bepaald door de mate waarin de voedingsstoffen uit de bodem beschikbaar zijn. Onder de juiste omstandigheden lossen de organische stoffen op in de bodem en kunnen zo door de wortels van de planten opgenomen worden. Hiervoor zijn goede macro en micro nutriënten in de juiste verhouding nodig. Voorbeelden van deze nutriënten zijn Stikstof, Fosfor, Kalium, Zwavel, Magnesium en Calcium.
Bodemrapport
Met deze informatie kunnen we gericht meststoffen toedienen voor de bodem in uw tuin. Daarbij kunnen we meteen rekening houden met het soort beplanting. Zo zorgen we voor een tuin die er niet alleen groen uitziet, maar ook groen zal blijven, zonder gebrek verschijnselen.
Geef uw tuin de aandacht die ze verdient.
Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vul dan snel ons contactformulier in en wij nemen contact met u op.