Duurzaam investeren in je bedrijfsterrein met subsidie
Zie je door de bomen het bos niet meer? Op het gebied van duurzame maatregelen schieten de organisaties uit de grond. Voor vastgoed zijn er verschillende erkende meetmethodes en keurmerken om gebouwen te meten en testen op de gestelde duurzaamheidseisen voor een verantwoorde toekomstbestendige manier van ontwikkelen. Voor het buitengebied is een label nog in ontwikkeling.
In dit bericht willen we op een duidelijke manier toelichten wat regelingen zijn en wanneer je er gebruik van kunt maken. We starten met een inleiding in de regelingen en vervolgens gaan specificeren welke regelingen er voor lokale bedrijven zijn. Mocht je nog hulp nodig hebben, of vragen over welke regelingen er voor jou zijn: neem contact met ons op en wij zoeken het mee uit voor je.
Duurzaamheid gebouwen
Voor gebouwen zijn er verschillende erkende duurzaamheid labels. Voldoe je aan de richtlijnen die deze organisaties opstellen, dan krijg je een duurzaamheidscertificaat. Hiermee kun je aantonen dat je bewuste keuzes maakt in het duurzaam ontwikkelen en toekomstbestendig maken van je vastgoed. Een meetmethode zoals LEED is een beoordelingsmethode vooral gericht op internationale bedrijven. De methode GPR Gebouw zorgt voor de manier van meten om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen te bepalen. Dan is er BREEAM die op 4 verschillende keurmerken een score toekent op het gebied van verduurzaming van vastgoed. En als laatste het meest bekende Energielabel, waarbij de mate van energiezuinigheid wordt gemeten van een gebouw of woning met toekenning van een cijfer A(++++) tm G.
Duurzaamheid buitenruimte
Voor de buitenruimte zijn de certificering en het labelen in ontwikkeling. NL Greenlabel is een bekende organisatie die bezig is met een standaard voor een natuur inclusieve leefomgeving. Om het begrip duurzaamheid concreet te maken voor de leefomgeving heeft NL Greenlabel 5 verschillende labels vastgesteld met een beoordelingsmethodiek. Er kan een duurzaamheidscore worden vastgesteld van een gebied, terreinen of tuinen. Ook het gebruik van producten, materiaal en planten is gecertificeerd.
Landelijke maatregelen voor verduurzaming
Als je investeert in duurzame bedrijfsmiddelen, kun je hiervoor gebruik maken van regelingen waardoor het financieel gunstiger wordt voor je bedrijf. De voorwaarden hiervoor zijn onder andere, dat je als bedrijf inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting betaald. Daarnaast moet het bedrijfsmiddel op de Milieulijst staan van het jaar waarin je het aanschaft en moet je de regeling binnen 3 maanden na investering aanvragen. Het minimaal te investeren bedrag is €2500.
- MIA
MIA staat voor milieu-investeringsaftrek. Met deze regeling kun je profiteren van een investeringsaftrek voor bedrijfsmiddelen op de milieulijst tot 45%.
- Vamil
Vamil staat voor willekeurige afschrijving milieu-investeringen, met de Vamil kun je tot 75% van je investeringskosten afschrijven op een tijdstip dat u zelf bepaalt. Dit levert liquiditeits- en rentevoordeel op.
Op de milieulijst staan bijvoorbeeld elektrisch aangedreven voertuigen of werktuigen, voorzieningen voor het versterken van de biodiversiteit, landschapselementen of voorzieningen voor insecten voor de verbetering van de leefomstandigheden, een groen dak en een groene gevel of muur. Ook vergroening van een bedrijventerrein, parkeerterrein of tuin en regenwaterinfiltratie of buffers op diverse terreinen staan op de milieulijst.
- Regeling groenprojecten
Een groenverklaring zorgt ervoor dat je gunstiger kunt lenen. Hiermee financier je een project bijvoorbeeld gericht op de ontwikkeling en instandhouding van natuur- en landschappelijke waarden rondom je bedrijf, een voedselbos of aanleg van retentiegebied, groene wanden en groene daken.
Provinciale regelingen
Bij de provincie Noord-Brabant zijn onder andere subsidies aan te vragen voor het stimuleren van waterberging en infiltratie of het aanleggen van groene daken. Ook voor het gezamenlijk aanleggen van groene daken van gebouwen met minimaal 3 eigenaren. Particulieren, ondernemers of overheden kunnen subsidie aanvragen voor het aanleggen van een landschapselement, zoals bijvoorbeeld een poel of een natuurvriendelijke oever. Let erop dat je bij overweging om subsidie aan te vragen, eerst even checkt of er nog budget is. Voor 2023 is er in veel gevallen het volledige budget al verbruikt. Houdt daarom in het begin van het jaar de subsidies voor het komende jaar in de gaten.
Andere regelingen voor subsidie
Naast de landelijke en provinciale regelingen zijn er veel initiatieven van organisaties te vinden die gericht zijn op een groene en toekomstbestendige inrichting van onze omgeving. Voorbeelden in Noord- Brabant zijn
- Het waterschap, Brabantse Delta
- buurtnatuur- en buurtwaterfonds
- schoolplein van de toekomst
- Brabant landschap
In specifieke situaties kun je bij deze organisaties terecht voor verschillende initiatieven gericht op wateropvang, vergroenen en het verbeteren van de biodiversiteit in je omgeving.
Gemeentelijke regelingen
Bedrijven, stichtingen en organisaties kunnen bij de plaatselijke gemeente subsidies aanvragen voor duurzame maatregelen, zoals waterberging, groene daken, groene gevels en het vervangen van tegels voor groen. Dit doen ze om organisaties te stimuleren een gezonde en groene omgeving op hun locatie te creëren. Dit zorgt voor een gezonde leefomgeving, het voorkomt wateroverlast, zorgt voor hittevermindering en bevordert de biodiversiteit.
Overzicht van regelingen voor onze regio
Omdat we werkzaam zijn in de regio Breda, Tilburg en Oosterhout zijn, hebben we de mogelijkheden voor subsidies van duurzame maatregelen voor bedrijven in deze gemeenten voor je uitgezocht. Mocht je geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden van een andere gemeente, dan kun je zelf op de website van de betreffende gemeente kijken of je stuurt ons een bericht, we zoeken het graag voor je uit.
Subsidie voor duurzame en groene maatregelen in de Gemeente Breda
Voor het aanvragen van subsidie zijn er voorwaarden, die gesteld worden, zoals bijvoorbeeld minimale afmetingen. Deze specifieke informatie kun je vinden op de website van de gemeente Breda.
Subsidies voor bedrijven, organisaties en verenigingen in Breda:
- Voor een groen dak is de subsidie maximaal 25 euro per m2, het maximale bedrag is 10.000
- Om te onderzoeken of je dak geschikt is voor vergroening kun je een bouwkundig onderzoek laten doen. De subsidie hiervoor is 250 euro, maximaal 750 euro
- Een groene gevel aanleggen: subsidie maximaal 10 euro per m2, met een max van € 4500
- Voor ont-tegelen: subsidie 10 euro per m2, max 4500
- Voor wateropvang wordt 35% van de kosten gesubsidieerd met een maximum van 500 euro voor een regenton, 1500 euro voor een waterschutting of – zuil en maximaal 2000 euro voor een infiltratievoorziening
- Voor het afkoppelen regenwater van meer dan 25m2 wordt 50 % van de kosten gesubsidieerd met een maximum van 10.000 euro
- Voor de inhuur van een landschapsarchitect of professional op het gebied van groen- en wateradvies: subsidie van 50% van de kosten met een max van 2500 euro
- Het opstellen van een groenvisie voor een bedrijventerrein wordt 100% gesubsidieerd met een maximum aan uitvoeringskosten van 30.000 euro.
- Voor de aanleg van een groen schoolplein is een speciale subsidie van 75 % van de kosten, met een maximum van 15.000 euro.
Subsidie voor duurzame en groene maatregelen in de Gemeente Tilburg
Voor het aanvragen van subsidie zijn er voorwaarden, die gesteld worden, zoals bijvoorbeeld minimale afmetingen. Deze specifieke informatie kun je vinden op de website van de gemeente Tilburg
- Voor het vergroenen van het dak van een bedrijf of organisatie, kun je subsidie krijgen van maximaal 50% van de kosten en maximaal 25 euro per m2 bij waterbergende capaciteit tot 30 liter, voor waterberging vanaf 30 liter per m2 maximaal 50% van de kosten met een max van 40 euro per m2
- Voor een groene gevel, geworteld in de grond: 50% subsidie met een max van 25 euro per m2. Bij een groene gevel vanuit een constructie 50% subsidie, met een max van 40 euro per m2
- Ontstenen: waarbij groen wordt geplant: 10 euro per m2, wanneer half verharding wordt geplaatst 5 euro per m2.
- Voor waterberging, zoals bijvoorbeeld een Wadi wordt 50% gesubsidieerd
- Een infiltratiesysteem: subsidie van 50%
- Het afkoppelen van de regenwaterafvoer: 50% subsidie, een regenton of waterberging tot 500 liter: 50 euro subsidie.
- Voor het aanleggen van een groene erfafscheiding, geldt een subsidie van max 25 euro per m2.
Voor bedrijven geldt een maximale subsidie van 30.000 euro per kadastraal perceel.
Subsidie voor duurzame en groene maatregelen in de Gemeente Oosterhout
De gemeente Oosterhout heeft in ieder geval regelingen voor particulieren. Voor bedrijven zijn er geen richtlijnen te vinden op de website. Je kunt hiervoor een bericht sturen, er is een beschikbare subsidie. Er zijn (nog) geen standaard regelingen, dus hierbij zal een beroep op je goede plannen worden gedaan. Daarbij kunnen wij uiteraard helpen. Wij kunnen een mooi en duurzaam plan maken. Hierbij houden we rekening met uw wensen, het gebruik van het terrein, het implementeren van een goed plan wat bijdraagt aan het gezondheidsvoordeel voor uw medewerkers en uiteraard goed doordachte onderhoudsvriendelijke beplanting die bijdraagt aan de biodiversiteit. Ook wordt daarbij rekening gehouden met de omgeving, bijvoorbeeld aanwezige ecologische routes en wordt een klimaat adaptief plan gemaakt, bijvoorbeeld op het gebied van hitte reductie en de beperking van wateroverlast.
Er zijn subsidieregelingen ter ondersteuning van terreinen in het verbeteren van de samenwerking, vergroten van de veiligheid, duurzame mobiliteit en vergroening en verduurzaming. De subsidie is beschikbaar voor de jaren 2023 tot en met 2026. In totaal gaat het om een bedrag van maximaal 50.000 euro per jaar. Ook voor groene schoolpleinen is een regeling in ontwikkeling bij de Gemeente Oosterhout.
Neem eens een kijkje op onze webpagina voor bedrijfstuinen of neem vrijblijvend contact met ons op, om te kijken waar we u mee kunnen helpen.
Hulp nodig? Neem dan contact op met ons, stel de vragen die u heeft, we helpen u graag!
Geef uw tuin de aandacht die ze verdient.
Benieuwt wat wij voor u kunnen betekenen? Vul dan snel ons contactformulier in en wij nemen contact met u op.