Gazon onderhoud

Voor een mooi gazon is onderhoud nodig. Als je weet wat je moet doen, dan kun je dit heel goed zelf. Daarom hebben we een stappenplan geschreven. Het onderhoudsschema voor je gazon is opgebouwd in een aantal taken per seizoen. Vervolgens hebben we de taken voor u omschreven, zodat u precies weet wanneer en wat u het beste kunt doen om een gezond en strak gazon te houden.

Gazon Onderhoud Schema

Op verschillende momenten in het jaar is tuinonderhoud nodig. In het overzicht zie je welke taken er op welk moment gedaan moeten worden. Dit is afhankelijk van de weersomstandigheden, vandaar dat we het schema per seizoen hebben beschreven in plaats van per maand.

Gazon onderhoud voorjaar

Om een sterk gazon te houden is het van belang om na de winter het gazon te bekalken en te bemesten. De kalk bevordert de opname van voedingsstoffen uit de bodem, dit doe je daarom als eerste. Daarna kun je bemesten. Je kunt bemesten met bijvoorbeeld gedroogde koemest. Bemest in het voorjaar om de paar maanden.

Wanneer het gras begint te groeien kun je gaan maaien. In eerste instantie zal dit tweewekelijks zijn, als het warmer wordt is een wekelijkse maaibeurt nodig.

Verticuteren van je gazon doe je 1 of 2 keer per jaar. Met verticuteren zorg je voor beluchting van de bodem en verwijder je mos, onkruid en achtergebleven maairesten. Wanneer er bij het verticuteren kale plekken in je gazon ontstaan, kun je graszaad zaaien om de plekken op te vullen.

Gazon onderhoud zomer

In de zomer kun je het bemesten met gedroogde koemest vervangen door het toedienen van gazonmest. In gazonmest zitten alle voedingsstoffen die je gazon in de zomer nodig heeft. Koemest bevat daarnaast stoffen die de structuur van de bodem activeert.

Bij aanhoudend warm weer is het van belang om je gazon te sproeien. Gras kan best wat hebben. Om te voorkomen dat het ‘verwend’ wordt kun je beter 1 keer in de week ruime hoeveelheid water sproeien, dan elke dag een beetje.

Gedurende de zomer maai je het gras wekelijks.

Gazon onderhoud najaar

Aan het einde van het groeiseizoen kun je minder vaak gaan maaien. Van 1 keer in de week naar 1 keer in de twee weken. Uiteindelijk wanneer het gras niet of nauwelijks groeit stop je met maaien. Het afgevallen blad wat van de bomen op je gazon terecht komt, verwijder je. Dit voorkomt schimmels en ziekten in je gazon en daarmee slechte plekken.

Mocht je nog eens willen verticuteren, dan kun je dit in het vroege najaar doen. Geef je gazon nog een laatste bemestingsbeurt met langzaam werkende stoffen, zodat je gazon er de hele winter tegenaan kan. Bij kale plekken kun je in het vroege najaar nog graszaad bij zaaien.

Gazon onderhoud winter

In de winter is het gazon in rust en kun je dit ook het beste met rust laten. Alleen wanneer je ongewenste dingen opmerkt, kun je er actie op ondernemen. Bijvoorbeeld wanneer bij veel regen een plas water blijft staan, is het verstandig om de bodem met een riek te beluchten. Blijf het afgevallen blad verwijderen. Bij sneeuw en vorst is het aan te raden om je gazon niet te betreden.

Sedumdak aan laten leggen

Gazon maaien

In het voorjaar bij de eerste maaibeurten is kun je de hoogte van je messen instellen op 3 a 4 centimeter. 3 centimeter is ideaal voor een strak gazon, 4 centimeter kun je aanhouden voor een speelgazon. Neem voor het maaien van het gazon de volgende tips in acht:

  • Maai het gras op een droge dag
  • Als je je nieuwe gazon voor de eerste keer maait, maai dan maximaal 1/3 van de grasspriet
  • Maai regelmatig, niet korter dan 3 centimeter en laat het gras niet hoger worden dan 6 centimeter
  • Bij warm weer (boven de 25 graden) maai je het gras wat hoger, 6 centimeter, om te voorkomen dat de wortels verbranden
  • zorg voor goed onderhouden gereedschap, houdt de messen van je maaier schoon en scherp
  • maai het gras in het najaar bij de laatste maaibeurt voor de winter op ongeveer 6 centimeter, zodat het sterk de winter ingaat

Kalk gazon

Het bekalken van het gazon heeft als doel dat de bodem de voedingsstoffen uit de bemesting goed op kan nemen. Door kalk toe te dienen zorg je voor een juiste zuurgraad en daarmee een gezonde bodem. Door de juiste zuurgraad voorkom je de kans op mosvorming in je gazon. De juiste PH waarde van een gezonde bodem voor het gazon ligt tussen de 5,5 en 6,5. Het beste strooi je de kalk op een zonnige dag.

Gazon bemesten

Gras heeft de stoffen Stikstof, Fosfor, Kalium en Sporenelementen nodig. Stikstof is voor de groei van de grassprieten. Fosfor zorgt voor een goede ontwikkeling van de wortels. Kalium maakt het gras weerbaar en bestand tegen plagen en ziekten. Sporenelementen zorgen voor de groene kleur van het gazon. Voor het bemesten van je gazon is daarom speciale gazon mest ontwikkelt.

Als de nachttemperatuur boven de 5 graden komt kun je je gazon gaan bemesten. Bemest je gazon minimaal 3 keer per jaar. De eerste keer in het voorjaar, wanneer het gras begint te groeien. Door het toedienen van extra voedingsstoffen krijgt je gazon een goede start. In de zomer, juni of juli kun je een organische meststof gebruiken. Deze mestbeurt zorgt ervoor dat je een gezonde groene grasmat houdt. De laatste bemesting geeft je gazon voldoende voedingsstoffen mee om gezond de winter in te gaan. Een gezonde grasmat heeft minder kans op ziekten, schimmels en plagen.

Gazon verticuteren

Verticuteren kun je met de hand doen of met een verticuteermachine. Door je gazon te verticuteren haal je de vilt laag weg waar je gazon in groeit. Deze laag bestaat uit mossen, achtergebleven maairesten, dode grassen en onkruid. Je kunt het zien als schoonmaken. Met kleine messen snij je circa 1 centimeter in de bodem hierdoor snij je de ongewenste vilt laag door. Met een hark verwijder je dit losgesneden materiaal uit je gazon. Hierdoor kan het water, de lucht en het licht makkelijker de grond bereiken. Je kunt 1 of 2 keer per jaar verticuteren. In ieder geval in het voorjaar en indien gewenst nog eens in het vroege najaar.

Door het verticuteren kunnen er kale plekken in je gazon ontstaan. Deze kun je opnieuw inzaaien of je legt nieuwe graszoden aan als het forsere plekken zijn.

Als je een nieuw aangelegd gazon hebt, kun je pas na 3 jaar voor het eerst verticuteren. Dan zijn de wortels van de grassprieten sterk genoeg ontwikkeld om ze niet te beschadigen.

Gazon beluchten

Naast verticuteren kun je je gazon beluchten. Wanneer het gazon veelvuldig betreden wordt of er een zwaar voorwerp op heeft gestaan kun je je gazon beluchten. Hierdoor zorg je ervoor dat er extra lucht in de bodem komt. Dit kun je doen bijvoorbeeld in de situatie dat er een zwembad in de zomer op je gazon heeft gestaan. Ook bij sommige bodemsoorten, bijvoorbeeld klei of zand kan het nodig zijn om extra te beluchten. Beluchten doe je door het gebruik van een gazonbeluchter, een prikrol of met de verticuteermachine. Deze prikken gaatjes in de toplaag van het gazon.

Gazon sproeien

Een goed geworteld gazon kan tegen een stootje en wat droogte. Heb je een pas aangelegd gazon dan heeft het nog wat extra aandacht nodig. Een gazon van 3 jaar oud is over het algemeen goed geworteld. Dit kun je bij warmte en droogte 1 keer in de week een flinke sproeibeurt geven. Als er een langere periode van droogte is, kun je aan de kleur van het gras zien dat het uitgedroogd raakt. Het wordt doffer en gaat van kleur veranderen. Sproeien doe je vroeg in de ochtend of vroeg in de avond, wanneer de zon niet te fel schijnt.

Een jong gazon wat net is aangelegd moet vaker en minder intensief besproeid worden. De eerste 2 weken is dagelijks besproeien, zeker bij warm en droog weer, noodzakelijk.

Je kunt besproeien met een zwenk of cirkelsproeier. Er zijn ook beregeningssystemen die je in je tuin kunt laten aanleggen.

Wil je een gazon in je tuin of wil je meer weten over het onderhoud hiervan, neem dan eens contact op met één van onze deskundigen.

Geef uw tuin de aandacht die ze verdient.

Benieuwt wat wij voor u kunnen betekenen? Vul dan snel ons contactformulier in en wij nemen contact met u op.

Vul hier uw naam in
Vul hier uw adres in
Vul hier uw woonplaats in
Vul hier uw telefoonnummer in
Waar gaat het over? *
Geef aan wat het onderwerp van uw bericht is
Laat hier uw bericht achter?
Bedankt voor uw bericht, wij gaan ermee aan de slag!
Oeps..Er is iets fout gegaan, probeer het nogmaals.
Bedankt voor uw bericht en de interesse in Florissant tuinen.
OEPS! Er is iets mis gegaan, probeer het opnieuw. Mocht het wederom niet lukken kun u contact opnemen per mail; sem@florissanttuinen.nl