Waar een idee toe kan leiden

In augustus 2023 besloten we tot deelname aan het Tuinenfestival van Chaumont-sur-Loire. We gingen enthousiast aan de slag met het thema ‘Life Source Garden’ en kwamen in onze brainstormsessie en ontdekkingstocht naar verschillende invalshoeken en mogelijkheden uit bij: INSECTEN. Er ging een wereld voor ons open. We spraken enthousiaste kenners, medeliefhebbers en kregen veel inspiratie.  Met onze, misschien wel voor de hand-liggende, maar toch ‘nieuwe’ inzichten en eyeopeners willen we verder. Daardoor zijn we aan de slag gegaan met een principe, wat we Het Deeltuinprincipe noemen. We kwamen er vooral achter dat het belangrijk is om meer achtergrond informatie te verspreiden, want ‘You care about what you know‘.

Lees verder voor het wat en waarom en hoe jij zelf Het Deeltuinprincipe kunt toepassen. Bekijk onze praktische plantvoorbeelden voor verschillende insecten en de reden waarom ze het waarderen waard zijn.  

Het belang van Insecten

Insecten zijn van vitaal belang voor ecosystemen en hebben diverse cruciale functies:

  • Ze bestuiven bloemen, wat essentieel is voor de voortplanting van planten, inclusief gewassen.
  • Insecten dienen als voedsel voor verschillende dieren, waardoor ze een belangrijke schakel vormen in voedselketens.
  • Sommige insecten, zoals mestkevers, helpen bij de afbraak van organisch materiaal en dragen bij aan het behoud van bodemvruchtbaarheid.
  • Roofinsecten, zoals lieveheersbeestjes, helpen bij het beheersen van plagen en het handhaven van de gezondheid van planten.
  • Veranderingen in insectenpopulaties kunnen wijzen op veranderingen in ecosystemen en milieuomstandigheden.
  • Insecten dragen bij aan de biodiversiteit en stabiliteit van ecosystemen.

In het kort, insecten zijn essentieel voor het behoud van het leven op aarde door hun diverse interacties in ecosystemen en hun rol in voedselketens en -webben.

Deel je tuin en planten met insecten

Het is erg belangrijk om de nuttige functies van insecten te weten, zodat je insecten meer gaat waarderen de volgende keer dat een beestje een blad van je plant opeet. Deel je planten volgens Het Deeltuinprincipe in je tuin. In dit principe combineren we planten met verschillende functies. Je favoriete tuinplant wordt gecombineerd met een nuttige plant, waar een insect een hapje van mag nemen. Veel insecten leven maar een korte periode in je tuin. Als je zorgt voor aanvullend voedsel, deel je je tuin een stukje en laat het insect daarnaast je favoriete tuinplant staan. Er zijn natuurlijk ook veel favoriete tuinplanten, waar insecten van houden en soms is het ook niet erg om deze te delen. Zoals gezegd zijn veel insecten gedurende een bepaalde periode in je tuin en hebben planten over het algemeen het vermogen om snel te herstellen. Als je weet hoeveel nuttigs insecten voor je terugdoen, is het juist fijn om te delen.  

Welke soorten heb jij in je tuin?

Het is erg leuk en geeft rust en ontspanning om uit te kijken naar bepaalde soorten insecten, net als dat je uitkijkt naar bijvoorbeeld vogels, kikkers, eekhoorns, vlinders, egels of andere tuindieren die je tuin bezoeken.  We zijn erg benieuwd welke soorten jij in je tuin tegenkomt, welke planten je met ze deelt. Spam ons maar met mooie foto’s, zo delen en leren we ook weer van en met elkaar! 

Het Deeltuinprincipe

Het idee achter Het Deeltuinprincipe komt voort uit een Quote die we tegenkwamen in onze ontdekkingstocht naar inspiratie voor ons festival ontwerp ‘You Care about what you Know’. Omdat we erg veel leerden over hoe bijzonder insecten zijn, en wat hun rol is in de tuinwereld/ plantenwereld, de waarde in de biodiversiteit en onze voedselketen, steeg ook onze waardering en wilden we hier ‘iets’ mee. Het is nog steeds zo dat bijvoorbeeld jonge hoveniers geleerd wordt om bij een rups in de tuin, meteen met pesticiden aan de gang te gaan. En in tegenstelling daarmee gaan we wel vlinderstuiken planten voor vlinders. (heel belangrijk overigens) We hoorden ook de vraag van een hovenier in opleiding: ‘Waar is een bij eigenlijk goed voor?’ Dus ondanks dat er erg veel moeite en campagnes zijn, met name voor vlinders en bijen, zien we in de praktijk dat zelfs bij de professionals nog stappen te maken zijn.

Waarom Het Deeltuinprincipe toepassen?

We zijn ervan overtuigd dat als mensen weten waar een insect goed voor is, de bereidheid van het delen van de tuin groter wordt. Daarom hebben we Het Deeltuinprincipe ontwikkeld. We richten ons hiermee op de professionals, tuinontwerpers, hoveniers, tuinbezitters, jeugd en overheden. Deze willen we bewust maken van het nut van insecten. Dit kan in een tuin, zonder concessies te doen aan het ontwerp, Het maakt voor een insect niet uit of een pad strak of rond is, welke soort bestrating je gebruikt. Er zijn omstandigheden die je goed in elk ontwerp kunt inpassen, waarbij je je tuin kunt delen. Vooral in beplanting willen we handreikingen geven. Er is onderscheid te maken in waardplanten, nectarplanten, offerplanten en sierplanten. 

  • Waardplanten zijn de planten waarop insecten hun eieren leggen en die door de jongen/ rupsen gebruikt worden als voedsel om op te groeien.
  • Daarnaast zijn er Nectarplanten, de planten die de volwassen dieren voorzien van voedsel. Hiermee zorgen de insecten ook voor de cruciale bestuiving en voortplanting van planten. 
  • Offerplanten zijn planten die je doelbewust gebruikt voor insecten, planten die gegeten mogen worden, zodat de laatste groep, de sierplanten niet of minder gebruikt worden voor voedsel. Ze fungeren eigenlijk als alternatieve voedselbron.
  • De Sierplanten zijn de planten, die voornamelijk geplant worden om hun decoratieve waarde. Het Deeltuinprincipe geeft praktische voorbeelden van plantcombinaties die gebruikt kunnen worden op deze manier je tuin te delen met insecten.  

Praktische voorbeelden waarbij Het Deeltuinprincipe zo over te nemen is voor in jouw tuin!

Het deeltuinprincipe toegepast voor de Pyamaschildwants

Gefeliciteerd! De pyjamawants heeft besloten uw tuin te bezoeken, pyjamawants? 

Ja. Door de verticale rode- en zwarte strepen lijkt het of het diertje een oude herenpyjama aanheeft, of een gevangenisoutfit, dat kan ook. Met de rode kleur geeft hij aan oneetbaar te zijn aan zijn natuurlijke vijanden, het maakt hem voor ons beter zichtbaar én voegt hij kleur toe aan je tuin. Hij doet verder niet veel aan de plant, beetje sappen opzuigen, dat kan geen kwaad. Wel eten ze vaak andere insecten, zoals bladluizen, waardoor ze een natuurlijke vijand zijn van potentieel schadelijke insecten in je tuin. Het is ook een sociaal diertje; je ziet er zelden één, zo overwinteren ze in groepen, gezellig toch?  

Kortom, deze fotogenieke Graphosoma italicum voegt niet alleen kleur toe aan je tuin, maar kan ook een nuttige bondgenoot zijn in de strijd tegen schadelijke insecten. Het creëert een boeiend en evenwichtig ecosysteem, waardoor je tuin niet alleen mooi is, maar ook gezond en divers. Wil je m volgend jaar weer zien? Plant dan meer schermbloemigen aan zoals fluitenkruid, peterselie of wilde peen aan, maar ook andere bloeiende planten zoals malva, helianthus en dropplanten gebruikt ie als voedsel. Een mooi siergras, zoals pennisetum helpt de pyamaschildwants aan schuilgelegenheid in de winter. 

deeltuinprincipe pyamaschildwants

‘Het deeltuinprincipe’ voor de Sint-Jacobsrups en Sint-Jacobsvlinder!
 
Wist je dat deze kleurrijke rups uitgroeit tot een prachtige zwart-rode vlinder? De Sint-Jacobsvlinder speelt een belangrijke rol in ons ecosysteem. De rupsen voeden zich met het Jacobskruiskruid, een plant die giftig is voor vee. Zo helpen ze boeren om weilanden veilig te houden!
 
Daarnaast zijn ze ook een bron van voedsel voor verschillende vogels en andere insecten. Door onze tuinen en natuurgebieden te delen met deze fascinerende beestjes, dragen we bij aan een gezonde en gevarieerde omgeving.
 
Laten we samen zorgen voor een plek waar ook de kleine bewoners zich thuis voelen.