Onderhoudsarm tuinieren

Tuinieren is een ideale manier om voldoende te bewegen en werkt helend voor je gezondheid, voor je lichaam en geest. Als je ouder wordt of minder mobiel, is het belangrijk om je spieren voldoende te gebruiken, van nature gaat je spierkracht namelijk achteruit. En een van de leukste manier om actief in beweging te blijven is tuinieren. Je mobiliteit, flexibiliteit en gezondheid gaat minder snel achteruit als je tuiniert. Daarnaast geniet je natuurlijk van je prachtige tuin, heb je een voldaan gevoel van het afwerken van een klusje en krijg je voldoende buitenlucht. Een tuin heeft geen werkdruk, als je een klusje niet afkrijgt, dan ga je er gewoon een andere keer mee verder.  

Soms is een tuin te groot, of zijn de klussen niet meer te overzien. Wellicht is het dan een goede keuze om 1 of 2 keer per jaar wat hulp in de tuin te hebben. Een andere manier, is een aanpassing in het ontwerp van je tuin, zodat de klussen die nog te doen zijn, wel te overzien zijn. Hierbij kun je denken aan de volgende praktische voorbeelden: 

 • Tuinieren op hoogte, verhoogde plantenbakken zijn in er alle vormen en maten 
 • Verticaal tuinieren, wanneer je weinig ruimte hebt, er zijn legio mogelijkheden om een wand met beplanting te maken. Dit kan zo arbeidsintensief als je zelf kiest. Afhankelijk van de soort beplanting en al dan niet automatische beregening 
 • Het gebruik van planten die niet woekeren en niet opgebonden hoeven te worden, onderhoudsvriendelijke beplanting, hierbij kunnen wij u bijstaan in professioneel advies over passende beplanting 
 • Zorg voor voldoende schaduw in de tuin, zodat je met warm weer ook naar buiten kunt. Andersom gedacht: bijvoorbeeld het snoeien van bomen, hagen of coniferen, die je schaduwplek verkleind hebben, we helpen graag met klussen die voor u te groot zijn geworden. Ze zijn voor ons snel gedaan. Wij hebben de juiste kennis, gereedschap en ervaring in huis. 
 • Met een kleine moestuin, op een verhoogd bed, kun je extra vitamines uit eigen tuin halen 
 • Praktische zaken als brede tuinpaden, en geen opstapjes of trapjes zijn fijn als je minder mobiel bent 
 • Ga op zoek naar goed gereedschap, met bijvoorbeeld een lange steel, zodat je weinig hoeft te bukken. Houd je gereedschap scherp, dan kost het werk minder kracht. 
 • Heb je een gazon, wil je dit graag behouden, dan zijn er moderne manieren om dit aan te pakken, met een robotmaaier geniet u het hele jaar van uw gazon. Eenmaal ingesteld op uw gazon, heeft u er geen omkijken naar. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.  
 • Gebruik een krukje, om af en toe uit te rusten en te genieten van het leven wat een tuin vol planten met zich meebrengt. En bij klussen op de grond een kussentje onder je knieën, neem voldoende pauze en drink regelmatig wat.  
 • Het aanleggen van een beregening scheelt in de zomer in het gesleep met emmers en gieters.  
 • Met voegmortel in de voegen van je bestrating, beperkt je onkruid. Onkruid in je border weren? Denk dan aan bodem bedekkende beplanting, wij kunnen u precies informeren over welke plant op de gewenste plek past en ook nog naar uw smaak is.  

Hopelijk kun je wat met deze tips die het onderhouden van een fijne tuin wat makkelijker en minder intensief maken. Heb je een specifieke vraag of een deel van je tuin waar je graag wat meer gebruik van zou willen maken. Wij vinden het superleuk om met je mee te denken. Je mag ons altijd vrijblijvend bellen, zodat we kunnen kijken of we elkaar kunnen helpen.  

Hulp nodig? Neem dan contact op met ons, stel de vragen die u heeft, we helpen u graag!

Geef uw tuin de aandacht die ze verdient.

Benieuwt wat wij voor u kunnen betekenen? Vul dan snel ons contactformulier in en wij nemen contact met u op.

Vul hier uw naam in
Vul hier uw adres in
Vul hier uw woonplaats in
Vul hier uw telefoonnummer in
Waar gaat het over? *
Geef aan wat het onderwerp van uw bericht is
Laat hier uw bericht achter?
Bedankt voor uw bericht, wij gaan ermee aan de slag!
Oeps..Er is iets fout gegaan, probeer het nogmaals.
Bedankt voor uw bericht en de interesse in Florissant tuinen.
OEPS! Er is iets mis gegaan, probeer het opnieuw. Mocht het wederom niet lukken kun u contact opnemen per mail; sem@florissanttuinen.nl