Het onderhoud van uw vijver

Een goed aangelegde vijver is een fraaie toevoeging aan uw tuin. Er zijn een aantal belangrijke tips om uw vijver in optimale conditie te houden. Deze delen we graag met u. Mocht u na het lezen van dit bericht nog aanvullende vragen hebben, dan horen we het graag van u!

Het onderhoud is verdeeld in de 4 seizoenen, zodat u meteen op kunt zoeken wat u aan onderhoud het beste kunt verrichten.

Vijveronderhoud voorjaar

In het voorjaar loop je de gehele vijver even na op mankementen. Is er iets kapot gegaan dan moet dit worden vervangen of gerepareerd. Kijk goed of het folie geen beschadigingen heeft. Dit is in principe voor elk seizoen goed om te doen. Bij tijdige constatering van een gebrek is het minder werk om iets te herstellen dan wanneer het al een tijd niet werkt.

Je kunt dit gelijk doen met het verwijderen van het gevallen blad dat nog in de vijver terecht is gekomen in het najaar of in de winter. Het verwijderen van blad kun je handig doen met een waterstofzuiger. Daarnaast haal je de waterplanten uit de vijver die te groot zijn geworden en deel je ze op in kleinere handzame stukken. Teveel planten in een vijver kunnen nadelig werken op het biologische evenwicht wat je in een vijver wilt hebben. Een optimale situatie van beplanting is 1/3 deel van het wateroppervlakte, variërend in zuurstofplanten, lissen en waterlelies. Per kubieke meter dienen er zonder toegevoegde zuurstofpomp 4 zuurstofplanten aanwezig te zijn in de vijver om deze helder te houden. Als u een UV lamp in de vijver heeft, dan kun je die het beste in het voorjaar vervangen. De lamp bereikt de maximale branduren na ongeveer 1 jaar. Als u wilt kunnen wij dit voor u verzorgen, neem dan contact met ons op.

Vijveronderhoud Zomer

In de zomer is het van belang om te zorgen dat het vijverwater voldoende zuurstof bevat. Let hier vooral op bij onweersbuien en hoge temperaturen. Een kleine luchtpomp of waterval kan hier uitkomst aan bieden. Wanneer er alg in uw vijver verschijnt, kunt u de UV lamp van uw filter aanzetten totdat het weg is. Wij maken veel gebruik van de FiltoClear Set. De UV lamp kunt u aan laten staan tot in de herfst. In de winter is de UV lamp onnodig.

Bij warme en droge perioden verdampt een deel van uw vijverwater. Vul dit liever regelmatig aan, dan in 1 keer. Bij een normale verdamping, ongeacht de grootte van de vijver, kan dit oplopen tot 8 millimeter per dag. Wees niet ongerust wanneer dit in de zomer eens optreedt.

Vijveronderhoud Herfst

Vooral het verwijderen en buiten de vijver houden van het vallende blad is een voorname bezigheid in de herfst. Je kunt dit vergemakkelijken door een net over je vijver te spannen dat het meeste blad opvangt. Lissen die zijn afgestorven kun je afknippen. De filter kun je schoonmaken, wanneer het blad gevallen is. Je vijver kan dan schoon de winter in. Na het schoonmaken van de filter hoef je de UV lamp niet meer aan te zetten tot het voorjaar.

Vijveronderhoud in de Winter

Wanneer het vriest in de winter, zorg er dan voor dat er een gedeelte van het oppervlak vrij blijft van ijs. Zodoende kunnen de gifgassen van onder het ijs ontsnappen en voorkom je vissterfte.

Sedumdak aan laten leggen

FiltoClear Set

Als je in het bezit bent van een FiltoClear set van Oase is het verstandig om u te houden aan de volgende richtlijnen:

In de periode april tot november

Spoel eens per 2 a 4 weken het water van je vijver, afhankelijk van de helderheid van je vijverwater. De ene vijver heeft meer spoelbeurten nodig dan de andere. Dit heeft te maken met de visbezetting, de ligging, het jaargetijde en de hoeveelheid planten in de vijver. Het beste kunt u dit zelf nagaan aan de hand van de waterkwaliteit.

In de periode van december tot en met maart

In deze periode hoeft u niet te spoelen, het kan wel. Dek de FiltoClear Set af in deze periode met bijvoorbeeld stro of glaswol. U kunt de set ook naar binnen halen, let hierbij wel op dat de slangen boven het waterniveau uitkomen. Daarnaast is het verstandig om de rubbers van de koppelingen in het water te leggen om uitdroging te voorkomen.

UV-Lamp

Een UV lamp wordt standaard geleverd bij een FiltoClear set en kan handig zijn om uw vijver te ontdoen van zweefalg. Hij hoeft pas aangezet te worden wanneer de zweef alg verschijnt. In het najaar kan de UV lamp weer uitgezet worden. Het ontstaan van zweef alg kan verschillende oorzaken hebben.

Tip: wanneer u er een timerschakelaar tussen plaatst, kunt u regelen dat de UV lamp automatisch een bepaald aantal uur aangaat. Bij de meeste vijvers is het voldoende om de lamp 6 uur per dag aan te zetten, dit scheelt u enorm in het energieverbruik en de lamp gaat langer mee. Stel de tijdschakelaar in wanneer de zweefalgen verdwenen zijn en u helder water heeft. Daarvoor kan de UV -lamp het beste zijn werk doen, door 24 uur per dag aan te staan.

Florissant Tuinen heeft verschillende tuinonderhoud services. Wil je het onderhoud van je vijver uitbesteden, dan kunnen we je hiermee helpen. Lees meer over de onderhoudsmogelijkheden.

Geef uw tuin de aandacht die ze verdient.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vul dan snel ons contactformulier in en wij nemen contact met u op.

Vul hier uw naam in
Vul hier uw adres in
Vul hier uw woonplaats in
Vul hier uw telefoonnummer in
Laat hier uw bericht achter?
Bedankt voor uw bericht, wij gaan ermee aan de slag!
Oeps..Er is iets fout gegaan, probeer het nogmaals.
Bedankt voor uw bericht en de interesse in Florissant tuinen.
OEPS! Er is iets mis gegaan, probeer het opnieuw. Mocht het wederom niet lukken kun u contact opnemen per mail; sem@florissanttuinen.nl