Subsidies voor duurzame maatregelen in de particuliere tuin

Als ontwerper en hovenier van groene ruimtes zijn we natuurlijk vóór alle groene maatregelen. Het vergroenen van je buitenruimte is goed voor je gezondheid, een beter klimaat in je omgeving en goed voor de biodiversiteit. En zo kunnen we nog wel wat positieve effecten opnoemen van groene en duurzame maatregelen. Niet voor niets probeert de overheid dit te stimuleren voor zowel bedrijf  als particulier. Omdat er verschillende subsidies zijn, die voor u financieel aantrekkelijk zijn, willen we u hier graag over informeren.

In overleg met de eigenaar van een buitenruimte gaan we bij een ontwerp, de aanleg of de oplossing van een situatie op zoek naar een zo passend en groen mogelijke maatregel. Deze voldoet aan de esthetische eisen, maar waarbij we ook zeker het belang van groen, biodiversiteit, wateropvang en verduurzaming onder de aandacht brengen.

Om wat concrete mogelijkheden qua subsidies voor duurzame maatregelen te geven, zijn we op zoek gegaan naar de subsidies die aangeboden worden. We hebben hiervoor de mogelijkheden van de gemeente Breda, Oosterhout en Tilburg uitgezocht en voor je op een rijtje gezet. Mocht je nieuwsgierig zijn naar de regelingen in andere gemeenten, over het algemeen worden ze duidelijk beschreven op de website van de betreffende gemeente. Kun je er geen wijs uit, we helpen graag. Stuur ons een bericht en we kijken met je mee.

Subsidies voor particulieren in Breda

Voor verschillende initiatieven kun je subsidie krijgen als je op een duurzame manier met je omgeving omgaat. In de onderstaande tabel zie je de vergoedingen hiervoor. Lees wel de kleine lettertjes voor de voorwaarden. Veel gemeenten hebben een pot voor deze subsidies. Wanneer het geld is uitgegeven is het niet meer mogelijk om subsidie aan te vragen en zul je moeten afwachten of en hoeveel de regeling het volgende jaar is.

Initiatief Subsidie Maximale subsidie
onttegelen 10 euro per m2 1500 euro
Groen dak 25 euro per m2 3000 euro
Bouwkundig onderzoek Kleiner dan 100m2: 250 euro
Groter dan 100m2: 350 euro
Regenwater afkoppelen 500 euro bij een minimale afkoppeling van 25 m2
Regenton 35 % van de gemaakte kosten 250 euro
Regenzuil 35 % van de gemaakte kosten 700 euro
Regenschutting 35 % van de gemaakte kosten 700 euro
Groene gevel 10 euro per m2 1500 euro

Ook voor de gemeente Tilburg geldt dat je voor verschillende initiatieven je subsidie kunt krijgen als je op een duurzame manier met je omgeving omgaat. In de onderstaande tabel zie je de vergoedingen hiervoor. Lees wel de kleine lettertjes voor de voorwaarden. Veel gemeenten hebben een pot voor deze subsidies. Wanneer het geld is uitgegeven is het niet meer mogelijk om subsidie aan te vragen en zul je moeten afwachten of en hoeveel de regeling het volgende jaar is.

initiatief Subsidie Maximale subsidie
onttegelen 10 euro per m2 50 % van de gemaakte kosten
Groen dak 25 euro per m2, bij waterbergend vermogen van 30 l per m2, 40 euro per m2 bij meer dan 30 liter en geschikt voor grotere biodiversiteit 50 % van de gemaakte kosten
Regenwater afkoppelen 50 % van de gemaakte kosten 50 euro
Regenton 50 % van de gemaakte kosten, tussen de 100 en 500 liter 50 euro
Regenzuil 50 % van de gemaakte kosten, tussen de 100 en 500 liter 50 euro
Regenschutting 50 % van de gemaakte kosten, tussen de 100 en 500 liter 50 euro
Groene gevel 25 euro per m2 bij grondgebonden worteling, 40 euro per m2 bij worteling in een constructie Maximaal 50 % van de gemaakte kosten

Voor verschillende initiatieven kun je subsidie krijgen, ook in de gemeente Oosterhout, wanneer je op een duurzame manier met je omgeving omgaat. In de onderstaande tabel zie je de vergoedingen hiervoor. Lees wel de kleine lettertjes voor de voorwaarden, die verschillen per gemeente. In veel gemeenten hebben een pot voor deze subsidies. Wanneer het geld is uitgegeven is het niet meer mogelijk om subsidie aan te vragen en zul je moeten afwachten of en hoeveel de regeling het volgende jaar is.

Initiatief Subsidie Maximale subsidie
onttegelen 10 euro per m2 500 euro
Groen dak 20 euro per m2 750 euro
Regenwater afkoppelen 50 euro bij een minimale afkoppeling van 100 m2, bij meer dan 200 liter, 0,25 cent per liter 500 euro
Regenton 0 euro bij een minimale afkoppeling van 100 m2, bij meer dan 200 liter, 0,25 cent per liter 500 euro
Regenzuil 50 euro bij een minimale afkoppeling van 100 m2, bij meer dan 200 liter, 0,25 cent per liter 500 euro
Regenschutting 50 euro bij een minimale afkoppeling van 100 m2, bij meer dan 200 liter, 0,25 cent per liter 500 euro
Groene gevel aanvragen bij de gemeente, deze wordt dan door de gemeente aangelegd, als je in aanmerking komt
Plant een boom in het voorjaar (begin maart) worden bomen weggegeven
NK Tegelwippen Tegeltaxi 1 x per 4 weken voor de afvoer van tegels

De subsidies zijn makkelijk via een loket aan te vragen bij je gemeente.

Naast bovenstaande gesubsidieerde maatregelen zijn er andere makkelijke manieren om je omgeving wat groener te maken. Planten kunnen overal, kies voor planten die sterk zijn, goed voor de biodiversiteit en vlinders en insecten lokken. Veel groen in de tuin geeft verkoeling bij warmte. Door de wortels in de bodem en de schaduw van het blad houdt de bodem het vocht in je tuin beter vast. Heb je weinig ruimte, denk dan eens verticaal. Op plaatsen waar planten zijn, gaat het regenwater geleidelijker de grond in, in tegenstelling tot bestraatte delen. In plaats van bestrating kun je deels half verharding kiezen, die laat het water ook geleidelijker in de bodem zakken.

Wil je graag verduurzamen en vergroenen, maar weet je niet hoe, dan helpen we je graag. We kunnen samen de mogelijkheden met je bekijken. Wat kan er in jouw tuin of op jouw dak ? Wil je een tuinontwerp, een oplossing voor een tuin ’probleem’ en/of je tuin laten aanleggen, dan kun je bij Florissant Tuinen  terecht. Naast informatie over subsidiemogelijkheden hebben wij de technische ervaring en zijn we op de hoogte van de nieuwste trends en mogelijkheden op het gebied van verduurzamen.

Hulp nodig? Neem dan contact op met ons, stel de vragen die u heeft, we helpen u graag!

Geef uw tuin de aandacht die ze verdient.

Benieuwt wat wij voor u kunnen betekenen? Vul dan snel ons contactformulier in en wij nemen contact met u op.

Vul hier uw naam in
Vul hier uw adres in
Vul hier uw woonplaats in
Vul hier uw telefoonnummer in
Laat hier uw bericht achter?
Bedankt voor uw bericht, wij gaan ermee aan de slag!
Oeps..Er is iets fout gegaan, probeer het nogmaals.
Bedankt voor uw bericht en de interesse in Florissant tuinen.
OEPS! Er is iets mis gegaan, probeer het opnieuw. Mocht het wederom niet lukken kun u contact opnemen per mail; sem@florissanttuinen.nl